Donatii PayPal- "Daruieste pentru un zambet de prichindel"

Wednesday, September 7, 2011

Bebelusul la 10 luni!


La 10 luni, cei mai multi dintre bebelusi invata zilnic ceva nou. Ca parinti, nu trebuie sa comparam cunostintele bebelusului nostru, cu ale altuia, intristandu-ne la gandul ca al nostru este “mai in urma”. Ceea ce conteaza cel mai mult este sa fie sanatos si fericit.
Alex a implinit 11 luni, pe 7 septembrie. Pot sa va spun ca este un baietel energic, activ, plin de viata si vesel mereu. In fiecare zi, ma bucura cu tot ceea ce face, ma binedispune, prezenta lui in casa noastra este o binecuvantare. Luna trecuta (12 august 2011) am fost la Sibiu, in vizita la nasa lui Alex. Fiind pima noastra vacanta, imi faceam tot felul de ganduri inainte de a pleca, de genul : daca o sa reziste la un drum asa de lung, daca o sa fie morocanos, agitat, daca…daca…dar spre marea mea surprindere, totul a decurs chiar bine. Nu ma gandeam ca o sa fie atat de vesel si a fost incantat de fiecare loc, de fiecare lucru nou, de tot…A fost o relaxare si pentru noi, ca parinti…Tot la Sibiu i-au mai iesit inca 2 dinti jos, deci acum are 4 dinti jos.
Se mai intampla ca unii bebelusi sa devina mofturosi. Nu le mai place laptele, dar mamicile nu trebuie sa renunte la alaptare. Din contra, mamicile trebuie sa incerce cu delicatete sa “ii convinga” ca inca au nevoie de el. Nu trebuie insistat si mai ales, nu trebuie fortati. In cazul celor care mananca formule de lapte, se pot adauga cereale adaptate varstei, astfel modificandu-se gustul laptelui. Cei mai multi dintre bebelusi il prefera asa. Este bine de retinut ca bebelusii alaptati, accepta foarte greu formulele de lapte. De aceea, este nevoie de multa rabdare din partea mamicilor.

 Somnul
Pentru cei mai multi dintre bebelusi este luna in care se “indragostesc” de o anumita jucarie, in general de jucarii din plus, pentru ca sunt moi si placute la atingere. Vor dormi cu ea in fiecare seara, unii refuzand sa se culce, daca nu o au in preajma. Noaptea dorm 10-12 ore, iar in timpul zilei mai au inca 2 perioade scurte de somn, de 1-2 ore. Alex nu are inca o jucarie preferata cu care sa adoarma, el adoarme cu mana fie in parul lui, fie in parul meu sau a tatalui lui. Are o placere  sa-ti mangaie parul. Alex doarme de la ora 22 pana dimineata la ora 9. Dar eu inca ma mai trezesc de 2 ori pe noapte pentru a-l hrani.

Ce stiu sa faca
Este “luna mersului pe mobila”. Se tin de orice gasesc in cale pentru a merge, mobila, pereti etc. Unii dintre bebelusi reusesc sa isi tina echilibrul fara a se sprijini pentru putin timp, iar alti si mai precoci merg deja singuri! Nu trebuie sa ne panicam daca copilul nostru inca nu merge. Fiecare dintre copii este unic si isi urmeaza etapele proprii de dezvoltare. Cei mai multi merg singuri in jurul varstei de 1 an. Alex merge destul de bine, mult mai stabil, merge tinandu-se de mobila, pat, etc, inclusiv isi tine echilibrul fara a se sprijini de nimic, timp de aproape 1 minut. A inceput sa cunoasca casa, mergand in picioare, deschide dulapurile, deschide usa pentru a iesi din camera, urca scarile.A facut si vreo 2 pasi singur. Este posibil ca la 1 an sa mearga singurel.
Pe data de 27 august a mers singur in domitor. A fost un moment foarte emotionant. M-am bucurat. Nu vreau sa-l fortez, sa faca el mereu fiecare miscare atunci cand va fi organismul lui pregatit.Acum merge de-a busilea, fie in picioare tinandu-se de ceva. Umbla prin toate dulapurile, trebuie sa le pun sigurante. Tot in aceasta luna, bebelusii invata sa prinda intre degete jucarii si lucruri foarte mici (de exemplu, firimituri de paine, biscuiti etc). Unii copii isi largesc vocabularul de cuvinte din 2 silabe (ga-ga, ba-ba etc). In oricare dintre situatii, bebelusilor trebuie sa li vorbeasca foarte mult, clar si corect.

Jucarii preferate
Cei mai multi bebelusi sunt mult mai interesati de orice altceva inafara de jucariile lor: cutii, borcanase, linguri, sticle, toate constituie pentru ei jucarii. Incep sa le placa jucariile care se stivuiesc sau se introduc una intr-alta, dar inca nu reusesc singuri aceste performante. Trebuiesc ajutati de parinti, sa se joace cu ele.

Motricitatea generala


• Culcat pe spate sau pe burta, sugarul se intoarce pe o parte sau pe alta, se rostogoleste, se poate ridica in sezut si uneori porneste in patru labe.

Statul in sezut. Cu timpul a ajuns ca in aceasta pozitie sa stea liber, cu echilibru bun; se sprijina in fata, lateral si in spate cu usurinta. Se deplaseaza sezand inainte si in jurul axului corpului.

Ridicarea in picioare. Cei mai multi se ridica tinandu-se de obiecte; putini reusesc sa se ridice singuri (uneori). Dupa ce sugarul s-a ridicat si se sprijina, sta destul de stabil si se deplaseaza lateral de-a lungul unor mobile sau tinandu-se de marginea patului.

Motricitatea fina

Capacitatea de a opune degetul mare degetului aratator este una dintre marile cuceriri ale omului care permite folosirea mainilor la operatiuni fine (scris, mestesuguri etc). Dobandirea acestei capacitati are loc intre a 9-a si a 11-a luna. De la 6 luni (cand miscarile manutelor erau atat de neajutorate atunci cand vroia sa apuce un obiect mic) pana la 10 luni (cand, cu o miscare gratioasa, reuseste sa ridice intre degetul mare si aratator o firimitura de paine) a intervenit un progres urias in coordonarea nervoasa .

Alte progrese ale dezvoltarii motorii

In general, copilul va practica si isi va desavarsi achizitiile din luna precedenta. Nu se inregistreaza progrese remarcabile. In ceea ce priveste mersul sprijinit, nu exista o regula generala: unii reusesc destul de bine, in timp ce altii (mai putini, este adevarat) nici nu incearca!


Limbajul

               Unii copii continua sa-si imbogateasca vocabularul cu alte cuvinte bisilabice, altii nu se grabesc deloc sa vorbeasca.
Cuvintele sunt fara adresa. Experimenteaza noi sunete si pronunta mai multe silabe odata. Poti sa ii incurajezi interesul pentru limbaj vorbind cat mai mult cu el, raspunzandu-i de fiecare data. Acest dialog este crucial si il va invata ce inseamna comunicarea intre doua persoane. Chiar daca bebelusul tau nu vorbeste prea mult, probabil iti poate spune ceea ce doreste aratand cu degetul si gangurind.Copilul tau va socializa cu ceilalti bebelusi. S-ar putea sa aiba si o paturica sau un animal de plus preferat care il linisteste si il calmeaza.