Donatii PayPal- "Daruieste pentru un zambet de prichindel"

Tuesday, December 21, 2010

Despre ‘minunatele’ si obositoarele colici!

Colicile reprezinta niste dureri cu caracter spasmodic la nivelul abdomenului, insotite de nelinistea si agitatia copilului. Prima oara, colicii apar la doua-trei saptamani dupa nastere si, dupa o perioada de apogeu, in jurul varstei de doua-trei luni, dispar treptat, alte doua luni mai tarziu. La inceput, colicile apar 1-2 ori pe saptamana si tin in jur de 15-20 minute, iar dupa evacuarea gazelor si a scaunului copilul se linisteste. Cu timpul ele apar din ce in ce mai des, crescand si durata atacurilor. Colicile pot dura 3-8 ore cu mici intreruperi, istovind copilul si parintii. Si dispar definitiv dupa o jumatate de an. Nu s-a gasit inca o explicatie serios argumentata stiintific, pentru faptul ca, cel mai frecvent, episoadele de plans au loc dupa-amiaza sau imediat dupa masa de seara. Si nici nu se stie de ce bebelusii incep sa planga la ora fixa, ca si cand ar fi intorsi cu o cheita.
Exista cateva teorii referitoare la cauzele aparitiei colicilor:
  1. Spasmele intestinului, inca insuficient dezvoltat
  2. Sensibilitatea la produsele consumate de mama, care ajung la copil prin laptele matern
  3. Stresul si nelinistea parintilor, care se transmit copilului
  4. Sistemul nervos nedezvoltat
  5. Aerul inhalat de bebelus in timpul suptului
  6. Sensibilitatea la proteinele din laptele de vaca
  7. "Explozia hormonala" dupa nastere (hormonul matern - progesteron - raspunde atat de somn cat si de activitatea musculara)
  8. Temperamentul copilului
  9. Diverse afectiuni (ex. raceli, otite, cistite, etc.)

Simptomele colicilor

  • Plansul necontrolat al copilului de dupa masa sau seara
  • Copilul este agitat, se misca continuu
  • Ridica capul si strange picioarele spre burtica
  • Fata se inroseste dintr-o data
  • Picioarele devin reci
  • Micutul strange strans pumnii
  • Nu poate dormi sau se trezeste foarte des
La Alex, colicii au aparut din maternitate si au durat max 1 luna de zile.La inceput in primele 2 saptamani, durerile de stomac au fost mai puternice, dar cu timpul acestea s-au mai diminuat. Medicamentele care au dat randament au fost Espumisan si Baby drink. Dar am mai incercat si Infacol, Gripe Water si Baby calm, dar nu au fost atat de benefice pentru Alex. Dar acum sunt o mamica fericita, Alex este mai linistit, doarme bine noaptea. Acum este perioada vaccinurilor. Chiar ieri am fost la vaccinat! Este o perioada nu prea placuta, cel putin in ziua in care se administreaza vaccinul. A fost foarte agitat, dar dupa ce i-am dat Nurofen sirop 2, 5 ml s-a linistit si a dormit mai bine. Daca copilul face febra folositi un supozitor cu paracetamol.Alex a scapat de febra, am fost tare bucuroasa. I-am pus comprese cu apa rece pe vaccinuri, ca nu v-am spus ca la 2 luni face 2 vaccinuri (antidifterica si antihepatica), in ambele picioare. In ziua respectiva nu trebuie sa-i faceti baita bebelusului!

        Cum oprim colicile?

  • Atent masati burtica si spinarea copilului. Masajul se face cu mana, miscarile fiind in sensul acelor de ceasornic
  • Oferiti-i copilului o pozitie comoda
  • Leganati copilul in brate
  • Caldura suplimentara la burtica (ex. scutec incalzit pe calorifer sau cu fierul de calcat, plosca, etc.)
  • Plimbati copilul cu caruciorul
  • Hraniti copilul la san sau dati-i o suzeta
  • Indepartati toti excitatii externi - culorile aprinse, sunetele puternice
  • Unii copii refuza sa manance
            Incercati un zgomot de fundal (de intensitate scazuta) sau incercati sa reproduceti miscarile pe care el le simtea in viata intrauterina. Ganditi-va cum a perceput el miscarile pe care le faceati in timp ce va plimbati prin parc, cu burtica cu tot, sau pe care le simtea in timpul orelor de yoga, daca ati facut asa ceva, si incercati sa le redati cu „ustensilele“ actuale - caruciorul este cel mai la indemana.
             La fel, calatoriile cu masina s-au devedit un „medicament“ eficient - cei mai multi dintre bebelusii altfel de neconsolat in timpul unei crize de plans adorm la un sfert de ora dupa ce au fost pusi intr-un scaunel confortabil de masina si plimbati pe patru roti.
Eu il tineam pe Alex cu burtica pe mana mea si ma plimbam prin casa cu el. Trebuie sa simta caldura la burtica lui.  Alta metoda care a dat randament a fost sa stau intinsa pe pat cu Alex pe burta mea. Au functionat aceaste metode.
Daca ati gasit si alte metode care functioneaza, scrieti-le pe blog!

Tratamentul si profilaxia colicilor

Colicile la sugar apar destul de frecvent, insa nu pot fi tratate prin interventie medicala. Totusi, in farmacii, putem gasi medicamente care reduc simptomele si care inlatura meteorismul (ex. Espumisan, SabSimplex).
  • Incercati sa schimbati alimentatia copilului, in caz ca il hraniti mixt
  • Mamele care alapteaza la san ar trebui sa-si urmeze strict dieta si orarul meselor
  • Stabiliti care produs din ratia alimentara provoaca colicile copilului si incercati sa nu-l mai folositi. Ceapa, mancarea picanta, varza si cofeina pot spori colicile
  • Ajutati-l pe micut sa "ragaie" dupa fiecare masa, evitand astfel meteorismul
  • Incercati sa hraniti copilul intr-o alta pozitie
  • Niciodata nu supraalimentati copilul - acest lucru doar sporeste colicile.

Se stie ca ceea ce mananca mama trece in laptele care serveste ca hrana bebelusului si ca sunt alimente nerecomandate in timpul alaptarii, tocmai pentru ca sunt „suspecte“ ca ar declansa colici.
            Mazarea, varza, broccoli si cam toate condimentele sunt pe lista de alimente interzise in perioada alaptarii. Nu in ultimul rand, sentimentele intense pot accentua crizele de plans ale bebelusilor. Mania, anxietatea, teama sau exaltarea nu fac bine in combinatie cu durerile abdominale.

Astept sa-mi descrieti experientele bebelusilor vostri legate de colici inclusiv metodele de combatere a colicilor!

1 comment:

  1. Bebelusul meu a avut colici pana la 3 luni...nu prea am avut proleme sa planga din cauza asta sau sa nu doarma noaptea...doar se strangea si era agitat...avea o ora fixa cand se trezea din cauza colicilor : 6 dimineata...cel mai bun ceai pare sa fie BabyCalm si bineinteles: il puneam cu burtica intins pe burtica mea...iar mana mamei face minuni facand-ui masaj pe burtica...;)ehee...a trecut si asta...acum sunt altele...(dintisorii...)

    ReplyDelete