Dragile mele cititoare, doresc să vă vorbesc despre un subiect important, totodată delicat, şi anume alăptarea bebeluşului. Dar mai întâi să vă povestesc ce mi s-a intamplat.
Incă de când am rămas însărcinată, speram să pot alăpta, dar lucrul acesta nu s-a întâmplat decât maximum 2 săptămâni. Am fost foarte dezamăgită, chiar am plâns şi m-am supărat mult... Jocul complicat al hormonilor este tulburat cu uşurinţă de stres, nelinişte, agitaţie, nesiguranta si neincredere. Reflexul de scurgere a laptelui este inhibat, alveolele se contractă si nu mai permite ca laptele să se scurgă. Dacă laptele stagnează, se poate forma mastita ( inflamatia sanului). Eu nu am avut lapte destul , deci am scapat de furia laptelui sau de mastita. Am baut si ceaiuri pentru lactatie, dar degeaba…Niciodata sa nu luati pastile (de exmplu, Dostinex) pentru oprirea lactatiei, aşa cum am procedat eu, la recomandarea medicului ginecolog. Nu faceti o astfel de greseala…pentru ca are multiple efecte adverse despre care nu vă spune nimeni, nici măcar medicul specialist.
Inainte de nastere trebuie sa va asigurati ca nu aveti sfarcurile plate sau infundate, asa cum le aveam eu. Sfarcurile plate sau infundate fac dificila pozitionarea copilului la san pentru alaptare. Pentru a afla raspunsul la acest lucru, faceti un test simplu. Puneti degetul mare si cel aratator pe areola (portiunea intunecata la culoare din jurul sfarcului) deasupra si respectiv dedesubtul sfarcului. La baza sfarcului apasati usurel, dar ferm. Daca sfarcul se aplatizeaza sau se infunda in interiorul sanului, este recomandat ca in ultimele saptamani ale sarcinii sa purtati asa-numitele “cupe de sân” (breast-shells). Aceste cupe de plastic sunt fixate sub sutien si creaază o presiune usoara la baza sfarcului, tragându-l în afară. Este important să faceţi acest test ! Chiar dacă unele sfarcuri par normale, ele se vor aplatiza sau înfunda atunci când areola este apasata.
Mameloanele mici, retractate sau ombilicate vor fi masate cu miscari de rotatie si tractiune, incercand sa fie aduse în afara, in cazul in care nu aveti o pompa. Sa va alegeti un tip de sutien care sa va ridice sanii si care sa evite comprimarea mameloanelor. Eu am folosit sutiene din bumbac, speciale pentru alaptat. Nu purtati sutiene prea stranse pentru că acestea stânjenesc cresterea normala a sânului in timpul sarcinii.
Din cauza faptului ca sfarcurile nu erau formate, mi-a fost greu sa alaptez. M-am chinuit mult cu o pompa manuala. Intr-o ora de pompat, strangeam cam 50 gr de lapte, ceea ce este foarte putin pentru bebelusul meu, avand in vedere ca Alex mânca aprox. 70-80 gr atunci când l-am scos din maternitate. Timp de 2 saptamani i-am dat lapte de la san şi în completare lapte praf. Eu trebuia sa stau cu pompa permanent la san, sa nu fac nimic altceva. Dar este imposibil. De aceea am renuntat la ideea de a alapta si am trecut pe varianta lapte praf.
Dragile mele, va recomand cu toată sinceritatea o pompa electrica si nu una manuala. Daca nu aveti sfarcurile formate, ajutati-va cel puţin cu 2 luni inainte de nastere, de o pompa electrica. O sa dea rezultatele mult aşteptate !
Sânii si mameloanele necesită o ingrijire aparte, deoarece trebuie să fie spălate zilnic cu apa si sapun si să fie şterse cu un prosop mai aspru. In luna a IV a de sarcina, unele femei au o secretie lichida din mameloane. In astfel de cazuri, se aplica comprese cu tifon in conul sutienului pentru protejarea hainelor. Mameloanele se ung cu crema cu lanolina si se acopera cu tifon.
Cu siguranţă, alaptarea este un mod minunat de a intari legaturile cu bebelusul tau, dar nu este singura metoda. Atunci cand il hranesti, tine bebelusul cat mai aproape de tine si ai grija sa mentii contactul vizual. Chiar daca il hranesti cu biberonul, tine bebelusul ca si cum l-ai alapta. Conteaza foarte mult ce faci atunci cand plange, cat de des il tii in brate sau te joci cu el.
Alaptarea cu succes este rezultatul combinat al exercitiului, rabdarii si pozitionarii corespunzatoare. Acest proces trebuie sa inceapa cat mai curand posibil, de preferat in cursul primelor ore dupa nastere.Atunci cand vorbesti despre aceasta problema cu medicul tau, cu sotul sau cu prietenii, fii sincera in ceea ce priveste sentimentele pe care le ai. Numai discutand deschis, iti vei depasi problemele!
Salut Ancuta!
ReplyDeleteFelicitari pentru initiativa de a impartasi propria experienta cu viitoare sau proaspete mamici!!! De cele mai multe ori fiecare, trecand prin experienta maternitatii se culpabilizeaza de eventualele neplaceri, dificultati etc., dar eu sunt de parere ca o "spovedanie" spusa cu umor si presarata cu sfaturi pt altii e o avedarata terapie de a trece peste dificultatile job-ului de mamica.
Eu cand eram la Cluj am facut un "curs" pt gravide in care se explica ce si cum trebuie facut cu alaptatul. Si eu m-am lovit de "minunatele" pompe manuale si electrice care nu ma ajutau cu nimic, ba mai mult imi produceau durere... La a doua nastere, intr-un spital din Germania mi-au adus la pat asistentele o pompa electrica, pe care vreau sa o recomand tuturor, e vorba de MELEDA SYMPHONY, o super pompa, care intai stimuleaza sanul si apoi mulge laptele. In vreo 15-20 de minute aveam deja 200 de ml...asta alta poveste fata de ce am incercat in Romania. Pompa costa cam vreo 500 de euro, dar apoi poate fi vanduta, e super buna, maternitatile de aici o au.
Ma opresc aici..cu toate ca as avea multe de povestit de alaptat.
Te pup! si te astept cu alte subiecte interesante!
Roxana
Multumesc mult Roxana pentru aprecieri!Inclusiv pentru sfaturi si pentru experientele tale.Sper ca de fiecare data sa ne impartasesti experientele tale!Pentru ca sunt utile si avem multe de invatat!Multumesc!
ReplyDeleteBuna Anca,
ReplyDeleteIn primul rand felicitari pentru blog. Sper sa fie un real ajutor pentru viitoarele mamici.
Despre alaptare pot scrie pagini intregi insa nu cred ca pot descrie in cuvinte senzatia alaptarii. Sunt momente unice.... nimic nu se compara cu bucuria pe care o vezi in ochii copilului tau atunci cand sta lipit de tine, cu manuta pe san si mananca fericit. Pentru mine alaptarea reprezinta modul firesc prin care eu si bebe ne manifestam zilnic dragostea.
Alaptarea presupune sacrificiu... e greu dar minunat. Toate mamele cred ca isi doresc sa alapteze dar din pacate stresul si depresia de dupa nastere le determina pe unele sa renunte la acest "dar".
pupici micutului alex,
bia