Donatii PayPal- "Daruieste pentru un zambet de prichindel"

Tuesday, October 30, 2012

Evenimente din viata mea!

Dragile mele cititoare,

Nu am mai scris pe blog de foarte multa vreme si pentru lucrul acesta va cer scuze. Ma simt vinovata pentru ca nu am mai facut nicio postare. Dar ca de obicei, am avut cateva luni pline de evenimente si destul de aglomerate. 
Stiu ca a trecut ceva vreme, dar as vrea totusi sa scriu cateva cuvinte despre cum am intampinat Sarbatorile de Craciun din 2011 si Sarbatorile Pascale 2012.(sa ramana scris, ca sa imi aduc aminte, peste cativa ani, cand voi citi).O sa fac un rezumat despre cum am petrecut noi emotionantele sarbatori. A fost  al doilea Craciun petrecut alaturi de Alex, un Craciun cu adevarat  in familie. Acum fiind mai mare, fata de primul Craciun cand avea doar 2 luni jumatate, a perceput altfel aceasta sarbatoare: bradutul care-l intepa, globurile colorate care-l atrageau, beteala stralucitoare care-l bucura si instalatia care lumina bradul. Si sa nu uitam de cadourile lasate de Mos Craciun sub brad. In ajunul Craciunului, dupa ce i-am facut baita si l-am culcat, ne-am apucat de ornat bradul….Bineinteles, in ziua de Craciun, Alex a fost foarte incantat de bradutul gasit, ca sa  nu mai spun de cadourile gasite. Ce bucurie pe capul lui…..A primit multe jucarii de la Mos Craciun. El a fost entuziasmat si de obiceiurile acestei sarbatori: de copiii care ne-au colintat, ne-au urat, ne-au sorcovit, etc. Totul a fost frumos! Noi am inceput anul 2012 cu o veste minunata: ca o sa mai avem un baietel. Am fost foarte surprinsa cand am primit aceasta veste, cu teama in suflet, cu multa emotie. Bineinteles, primul gand a fost : cum o sa ne descurcam cu doi copii mici. Nimic nu a fost planificat….Au fost cateva luni foarte dificile, cel putin primele 3 luni mi-au dat batai de cap: cu greturi aproape zilnice, cu stari de oboseala pentru ca il aveam si pe Alex care ma solicita destul de mult, dar aceasta perioada a disparut. Acum ma simt bine, emotiile cresc o data cu burticaJ)). Ii explic in fiecare zi lui Alex ca o sa mai aiba un fratior, el imi mangaie si pupa burtica, ma da cu crema pe burtica. Este foarte simpatic  Alexel. Ar fi trebuit sa nasc inceputul lunii septembrie.
Dar de Paste am avut un mare ajutor la inrositul oualor, pe Alex. A fost fascinat de ouale rosii, pe toate vroia sa le ciocneasca. Tocmai de aceea am stat cu cosuletul de oua in dulapJ))Era foarte bucuros cand vroiam sa ciocnim cate un ou. Noi am fost de Inviere la o manastire foarte frumoasa de pe langa Moinesti. Ne-am simtit tare bine acolo, mai ales ca m-am si impartasit de Inviere, un lucru cu adevarat inaltator. Apoi am mers acasa, la parintii mei si am sarbatorit cum se cuvine Invierea Domnului: masa imbelsugata, oua rosii, cozonaci si vinJ. A doua zi de Paste am fost si la socrii mei. Am petrecut alaturi de persoanele dragi noua, a fost un Paste linistit si luminat.
Un alt eveniment minunat din viata mea a fost nunta surorii mele, Alina. Ea s-a casatorit cu Ovidiu, pe data de 21 iulie 2012. Au avut o nunta deosebita, intr-un restaurant elegant si frumos. A fost prima nunta la care a participat si Alex. Ce pot sa va spun, este ca Alex s-a comportat foarte bine, nici eu nu ma asteptat sa fie asa. A fost sufletul petrecerii, la nunta nasilor lui!:))))O sa postez cateva poze de la nunta. Totul a fost superb la aceasta nunta!

Acum sa revenim la perioada actuala!
Alex a implinit 2 ani (7 octombrie 2012). Si a inceput sa mearga la cresa. NU-mi vine sa cred…Timpul asta trece prea repede….  Alex nu a inceput inca sa vorbeasca, spune putine cuvinte, imita sunetele scoase de animale. Asculta muzica, danseaza, ii place sa rasfoiasca carti si noi sa ii explicam, ii place sa deseneze.
Copiii mici sunt ca niste furtuni comportamentale. Sunt in perioada explorarii si dobandirii autonomiei, ceea ce ii face sa se comporte in cele mai ciudate si uneori socante moduri. Parintii devin de-a dreptul disperati si nu mai stiu ce sa faca decat sa ramana surprinsi la modul lor de manifestare. Invata sa dezlegi misterul comportamentului lor pentru a-l ajuta! Copiii actioneaza la aceasta varsta din curiozitate si din dorinta de a cunoaste cat mai mai multe lucruri. Lucruri pe care le face Alex cu placere si maxim interes: baga rufe la masina de spalat, se joaca cu aspiratorul, cu oalele si tigaile mele de la bucatarie etc. Copilul face astfel de lucruri din dorinta de a atrage atentia, de curiozitate sau pentru ca te vede pe tine facandu-le. Solutia este sa incerci sa ii indrepti atentia catre comportamente pozitive.
La 2 ani, copilul incearca sa iti testeze limitele si sa te contrazica, insa in egala masura isi doreste sa iti fie pe plac si sa te ajute. Este important sa ii explici ca este in regula ca uneori sa fii trist, pentru ca eliminarea completa a emotiilor neplacute ii va transmite un mesaj gresit. Iti poate comunica mult mai usor ce isi doreste, iar curiozitatea caracteristica varstei este delimitata de intelegerea regulilor si a restrictiilor.
Copiii de 2 ani de obicei nu stiu ce vor, in afara cazurilor in care sunt siguri ca NU vor sa faca ceea ce doriti dumneavoastra sa faca. Micutul de 2 ani se lupta cu parintii inainte sa accepte sa intre in cada ca sa faca baie, apoi dupa ce intra, nu accepta in ruptul capului sa mai iasa din baie. Uneori, micutul este o pacoste, iar situatiile acestea sunt greu de infruntat de catre dumneavoastra, parintii lui. Totusi, acesti ani nu trebuie neaparat sa fie groaznici, ba chiar pot fi grozavi. Copilul dumneavoastra pur si simplu trece de la stadiul de bebelus la cel de copil.
Sfaturi de crestere la 2 anisori:
  • Folositi cartile cu ilustratii pentru a imbogati vocabularul copilului. Cititi-i copilului carti pentru a-l ajuta sa-si dezvolte limbajul.
  • Alocati-va timp pentru a-i permite sa alerge in siguranta si sa exploreze imprejurimile.
  • Tovarasii de joaca sunt importanti, deci permiteti-i copilului sa capete experienta jocului cu alti copii de varsta lui. Acest lucru este posibil la gradinita sau in grupul dumneavoastra de prieteni de familie care au copii. Nu va asteptati ca la aceasta varsta sa accepte sa cedeze jucariile altor copii.
  • Limitati programul petrecut la televizor. Nu folositi televizorul ca bona sau ca inlocuitor al interactiunii dintre dumneavoastra si copil. Urmariti impreuna cu copilul programele lui preferate ori de cate ori este posibil. Inchideti televizorul in timpul mesei.
  • Nu va faceti griji daca micutul devine curios in legatura cu partile corpului sau. Este un lucru normal varsta asta. Si este mai bine sa folositi denumirile corecte cand vorbiti despre organele genitale.
  • Petreceti timp cu copilul invatandu-l cum sa se joace. Incurajati jocul imaginativ si impartirea jucariilor (dar sa nu va mirati daca micutul de 2 ani nu vrea sa dea si altor copii jucariile).
  • Copilul de 2 ani adopta adesea un obiect care il ajuta sa se simta in siguranta (o patura, jucaria de plus preferata etc.), pe care il va lua cu el in cea mai mare parte a timpului. Si acest lucru este normal, iar micutul va renunta la acel obiect atunci cand se va simti pregatit sa o faca.
Perioada de varsta 2-5 ani reprezinta una dintre cele mai importante si decisive in dezvoltarea copilului tau, atat din punct de vedere fizic, cat si din punct de vedere psihic si emotional. In medie, statisticile spun ca un copil aflat in jurul varstei de doi anisori, ar trebui sa ia in greutate in jur de 3 kg/an, ajungand, astfel, sa aiba de patru ori greutatea de la nastere. De asemenea, copilul va avea o crestere in inaltime de aproximativ 10-12 centimetri, ajungand sa masoare 80-82 centimetri.
Chiar daca in aceasta perioada, copilul este foarte activ, vei observa o scadere a apetitului, lucru cat se poate de firesc, pentru ca, acum, cel mic creste mai putin si este normal ca nevoia alimentara sa se diminueze. In jurul varstei de doi ani, cel mic invata si isi cultiva gusturile, poate alege dintr-o varietate de alimente sanatoase pe care tu trebuie sa i le oferi la fiecare masa.
Printre alimentele recomandate pentru un copil de doi anisori se numara: carnea de pasare, de manzat si de vacuta foarte bine maruntite, fiind mai usor de digerat: ficat, rinichi, inima, pentru ca au un continut ridicat de vitamine (A, B2) si saruri minerale (Fe, Ca): legume si zarzavaturi precum cartofi, radacinoase, fasole verde, conopida, dovlecei, spanac, tomate, ardei: paste fainoase, orez, prajiturele de casa.
Este indicat ca meniul zilnic sa cuprinda trei mese principale si doua gustari. Tot acum, piticul va descoperi si dulciurile, asa ca fii foarte atenta si limiteaza-i consumul.