Donatii PayPal- "Daruieste pentru un zambet de prichindel"

Monday, May 30, 2011

Dezvoltarea bebelusului la 7 luni!

Incep aceasta postare prin a-mi lauda fiul pentru progresul minunat pe care l-a facut.Pe data de 20 mai a spus mama foarte clar(la 7 luni jumatate).El a mai incercat sa spuna ma, ma, ma, dar de data asta a spus cuvantul mama.A fost un moment emotionant, plin de bucurie in suflet.Cand mai plange noaptea, cand vrea la mine in brate spune mama, sau daca plec din camera striga dupa mine:mama.Nu pot descrie in cuvinte ce am simtit….La 7 luni, Alex statea foarte bine in poponet, uneori se mai rasturna daca vroia sa ajunga la o jucarie. Se rostogoleste singur de pe spate pe burta, si mai putin de pe burta pe spate, uneori reuseste, uneori nu.
Observi explozia de energie. Acest moment se considera a fi unul de trecere la un nivel de inteligenta instrumentala. Vei observa la bebelusul tau tendintele de afirmare manifestate prin dorinta de a fi vazut si de a vedea la randul sau. Aceasta schimbare nu exclude nevoia bebelusului de mama lui. Acesta are foarte mare nevoie de afectiunea mamei sale in primul an de viata. Prezenta stabila a mamei contribuie vital la dezvoltarea normal a copilului. Cercetatorii sunt de parere ca separarea de mama pentru mai mult de o luna, duce la depresie caracterizata prin tulburari de somn, scaderea tonusului muscular, susceptibilitate la boli, sociabilitate scazuta, refuz, apatie, somnolenta.
Este momentul cel mai potrivit sa te gandesti la siguranta copilului tau. Uita-te prin casa cu mare grija. Incepi si acopera prizele electrice, ascunde cablurile dupa draperii, muta obiectele care se sparg sau care sunt taioase din locurile in care poate ajunge copilul tau. Ai in vedere locurile din casa unde va trebui sa pui "bariere" - in mod sigur la capetele scarilor.Este foarte important ca bebelusul sa aiba un spatiu asigurat pe care sa-l exploreze, deoarece pentru viitoarele luni acesta va fi "job-ul" lui - sa caute, sa cerceteze fiecare coltisor, fiecare crapatura din casa. In aceasta etapa de dezvoltare, bebelusii sunt foarte curiosi si iscoditori.

Mami, lauda-mi progresele!

Incepand cu aceasta varsta copilul incepe sa se agate de grilajul patutului sau de picioarele scaunelor sau meselor. Alex incearca sa se ridice agatandu-se de mine, si reuseste.De asemenea, la aceasta varsta, incep sa apara manifestari de inteligenta adaptativa practica, in sensul ca bebelusul va actiona activ asupra mediului. Spatiul se largeste in cuprindere, iar imitatia este activa. Vei fi magulita sa constati ca bebelusul tau manifesta insusiri de sesizare a dispozitiei tale si ca incearca sa-ti capteze bunavointa si atentia.
Asa-mi place sa ma joc!

Jocul are o reala importanta in cresterea si dezvoltarea copiilor. Faceti impreuna activitati in fata oglinzii. Incurajeaza-i verbalizarea repetand dupa el, surazand si aratandu-i bucuria prin intonatie. In timpul baitei si al schimbarii scutecului, vorbeste-i despre gesturile tale, explica-i tot ceea ce faci pentru a-l spala. Atrage-i atentia asupra zgomotelor din casa sau din exterior.
Alex este foarte atent atunci cand ii vorbesc, uneori incearca sa miste si el gurita , doar ca nu ii ies cuvintele.

Alimentatia

Alex peste cateva zile face 8 luni (pe 7 iunie 2011).Eu am inceput diversificarea alimentatiei la 6 luni (asa am considerat eu ca este mai bine pentru organismul lui).Unele mamici incep pe la 3, 4 luni. Pana acum i-am dat: suc de fructe, supa de zarzavaturi, fructe pasate: mar, para, banana, mango, piersica, nectarina, biscuiti, carne de pui, galbenus de ou, carne de vita, branza de vaci, iaurt cu fructe si cereale la masa de noapte. Zilele astea vreau sa-i dau ficat de pasare, apoi peste. Bineinteles, alimentele le-am introdus treptat, in functie de varsta. Ce nu-i placea, am evitat sa-i mai fac. Niciodata nu l-am fortat sa manance ceva.
Siguranta in cada!

Alex de la 6 luni a inceput sa faca baie cu mine in cada. Este foarte bucuros cand vede apa. Sare in apa, inoata, este o relaxare totala pentru el. Baita este momentul cel mai bun sa comunici cu copilul tau dupa o zi lunga. Incearca temperatura apei cu cotul tau (este foarte sensibil la temperatura comparativ cu palmele). Trebuie sa ai la indemana tot ceea ce-ti trebuie: prosop, burete, sapun, sampon. Scoate copilul din apa cu multa grija, acopera-l repede cu prosopul si sterge-l bine. Adesea, nu apa ii sperie pe copii si ii determina sa nu le placa baita, ci faptul ca dupa aceea sunt uzi si le este frig.

Frica de straini!
Undeva intre 6 si 12 luni, bebelusul tau poate da primele semne ca incepe sa fie precaut fata de straini. Poate manifesta respingere fata de persoane cunoscute sau necunoscute. Este o faza normala a existentei lor, copiii fiind afectati in proportii diferite.Rolul tau este foarte important in a-l ajuta pe copil sa accepte strainii. In primul rand, nu trebuie sa te scuzi pentru reactiile bebelusului. Reactia sa nu este un indicator al lipsei de securitate sau al inabilitatii tale ca parinte in a-l ingriji.
In schimb, vorbeste-i bebelusului despre persoana straina. Bebelusul va accepte mult mai repede persoana in cauza daca va simti ca tu o accepti. Daca tie iti place persoana, atunci poate ca va fi in regula. Fiind in siguranta in bratele tale, bebelusul va privi fata misterioasei persoane si va asculta tonul conversatiei dintre voi. Pastreaza o distanta fata de persoana respectiva pentru ca el sa se simta confortabil. Pe acei copii care sunt foarte sensibili la persoanele straine, nu este o idee buna sa-i obligi sa se duca in bratele acestora. In timp, copilul va gasi o cale de a inviora atmosfera in stilul sau propriu.
Si Alex are retigente asupra unor persoane, plange daca este luat in brate de acele persoane. Cred ca timbrul vocii conteaza pentru el, sa fie unul calm si placut.Ca si oamenii mari, are simpatii si antipatii…glumesc…. 
Teama de despartire
De asemenea, in jurul acestei varste, bebelusii pot accepta foarte greu despartirea de tine. Teama de despartire poate sa apara oricand dupa 6 luni, dar de obicei are un maxim in jurul varstei de 12 luni.
Despartirea este si pentru parinti o uriasa piatra de hotar. Daca bebelusul este suparat sau se agata de tine, asta va face sa ti se rupa inima. Este o etapa normala in dezvoltarea sa. Iata cateva strategii pe care le poti adopta pentru a te ajuta sa faci despartirea mai usoara:
·         Lasa-l cu o persoana in care si tu si el aveti incredere. Strainii si teama de despartire merg adeseori mana in mana. Stati un timp impreuna cu persoana care il va ingriji, astfel ca va simti ca tu insati ai incredere in aceasta persoana.
·         Comunica-i persoanei in cauza modurile particulare in care trebuie ingrijit copilul. Are el o paturica preferata? Foloseste suzeta? Care este programul lui de somn? Cum ii place sa fie tinut in brate? Exista anumite cuvinte in vocabularul lui care definesc anumite obiecte?
·         Daca despartirea are loc regulat, incearca sa stabilesti niste reguli. Daca stiu ce va urma, copiii se simt mult mai in siguranta.
·         Intotdeauna - chiar daca copilul tau se joaca linistit si fericit - spune "la revedere". Spune-i ca te vei intoarce si ca-i doresti sa se distreze in compania ......(numele persoanei care-l ingrijeste). Un "la revedere" prelungit este neplacut pentru oricine. Fii scurta, decisa. Copilului ii va fi mai usor daca va sti ca nu-ti faci griji daca-l lasi cu persoana care-l ingrijeste.



Tuesday, May 3, 2011

Bebelusul la 6 luni!

Până la sfârşitul lunii, probabil sugarul tău stă în şezut fără suport; poate fi capabil chiar să se aşeze singur în această poziţie.În curând, echilibrul lui se îmbunătăţeşte şi va începe să combine statul în şezut cu alte activităţi cum ar fi joaca. De asemenea, bebeluşul tău ar putea merge de-a buşilea sau în patru labe până atunci. Chiar dacă s-ar putea la început să se deplaseze de-a-ndârătelea, va învăţa repede să-şi reorganizeze mişcările. Unii sugari sar peste aceste etape şi învaţă să meargă direct în jurul vârstei de 1 an.
         Pe măsură ce copilul tău învaţă să meargă, curiozitatea se combină cu frica. El vrea să exploreze camera aflată de cealaltă parte a uşii, dar nici nu vrea să te părăsească. Eventual, îşi va înfrânge teama şi va înainta cu greu, dar se va întoarce repede pentru a se asigura că nu ai dispărut.
Bebeluşul tău îşi foloseşte acum mâinile pentru a imita mişcări pe care le-a văzut. În următoarea lună sau două, el probabil va manifesta preferinţa pentru mâna dreaptă sau cea stângă. Continuă să treacă obiectele dintr-o mână în alta şi va ridica, scutura, lovi, împinge, strânge, rostogoli şi arunca tot ce-i este accesibil.
Copilul tău îşi exprimă plăcerea printr-o largă varietate de sunete, de la gângurit uşor până la ţipete stridente de bucurie. Încercă frecvent să imite sunetele emise de adulţi şi învaţă semnificaţia cuvântului „nu” din tonul vocii tale.
Bebeluşul tău devine de asemenea conştient de faptul că lucrurile continuă să există chiar şi când nu le poate vedea. El caută obiectele pe care le-a scăpat şi poate recunoaşte o jucărie cunoscută chiar dacă mare parte din această e ascunsă. Curând va descoperi că el, chiar dacă nu poate ajunge la o jucărie, poate ajunge la păturica pe care se află aceasta şi, trăgând de păturică, poate obţine jucăria.
Obiceiurile legate de somn şi alimentaţie vor rămâne aproximativ aceleaşi. Se va bucura de mâncatul cu degetele sau va vrea să ţină singur biberonul în timp ce bea. Mulţi acceptă la această vârstă să bea din ceaşcă. Continuă să-i oferi alimente noi în mod regulat şi când îşi pierde interesul şi începe să se agite, s-a săturat.
Încă eşti centrul universului bebeluşului tău. Până acum, când a folosit cuvintele „mama” sau „tata”, el probabil se adresa oricui sau exprima o nemulţumire. Însă în câteva săptămâni, va înţelege că o singură persoană este Mama.
Dezvoltare fizică
  • Îşi echilibrează bine capul
  • Poate merge mai mult de-a buşilea decât în patru labe
  • Îşi ridică şi coboară funduleţul în timp ce stă pe spate
  • Se pune în mâini şi genunchi şi se balansează înainte şi înapoi
  • Ţine câte un obiect în fiecare mână şi le loveşte între ele.
  • Îi place să-şi exploreze corpul cu gura sau mâinile
  • Îşi foloseşte mâinile pentru a apuca obiectele
  • Poate avea unul sau doi dinţi
Dezvoltare socială
  • Învaţă semnificaţia cuvântului „nu” din tonul vocii
  • Îşi arată dorinţa de a fi inclus în activităţile sociale
Dezvoltare intelectuală
  • Arată mai mult interes pentru detalii
  • Înţelege că obiectele există chiar şi când nu le vede
  • Poate asocia poza unui copil cu el şi scoate un sunet adecvat
  • Ştie cine este Mama şi că este doar una singură
  • Îşi poate selecta numele dintr-o discuţie
  • Începe să înveţe consecinţele acţiunilor sale
  • Imită sunete sau serii de sunete
  • Pronunţă primele bisilabe (mama, tata, dada, papa)
 Probabil ca in aceste 6 luni, in timpul vizitelor sau plimbarilor prin parc, ai cunoscut si alti bebelusi de aceeasi varsta cu al tau. Curioase, mamele sunt atente la diferente: "Ce a mai facut al tau?", "Ce poate si stie bebelusul tau?" - acestea sunt subiecte de discutie intre mamici. Nu te ingrijora cand constati ca nu exista acelasi ritm de dezvoltare. Exista diferente psihoindividuale evidente intre copiii pana la un an! Acestea se manifesta in conduita si in stilul lor. Din acest punct de vedere, exista copii nervosi si iritabili. Acestia au reactii vehemente de disconfort la cele mai mici dificultati sau situatii ce le solicita efort sau ii contrazic.