Până la sfârşitul lunii, probabil sugarul tău stă în şezut fără suport; poate fi capabil chiar să se aşeze singur în această poziţie.În curând, echilibrul lui se îmbunătăţeşte şi va începe să combine statul în şezut cu alte activităţi cum ar fi joaca. De asemenea, bebeluşul tău ar putea merge de-a buşilea sau în patru labe până atunci. Chiar dacă s-ar putea la început să se deplaseze de-a-ndârătelea, va învăţa repede să-şi reorganizeze mişcările. Unii sugari sar peste aceste etape şi învaţă să meargă direct în jurul vârstei de 1 an.
Pe măsură ce copilul tău învaţă să meargă, curiozitatea se combină cu frica. El vrea să exploreze camera aflată de cealaltă parte a uşii, dar nici nu vrea să te părăsească. Eventual, îşi va înfrânge teama şi va înainta cu greu, dar se va întoarce repede pentru a se asigura că nu ai dispărut.Bebeluşul tău îşi foloseşte acum mâinile pentru a imita mişcări pe care le-a văzut. În următoarea lună sau două, el probabil va manifesta preferinţa pentru mâna dreaptă sau cea stângă. Continuă să treacă obiectele dintr-o mână în alta şi va ridica, scutura, lovi, împinge, strânge, rostogoli şi arunca tot ce-i este accesibil.
Copilul tău îşi exprimă plăcerea printr-o largă varietate de sunete, de la gângurit uşor până la ţipete stridente de bucurie. Încercă frecvent să imite sunetele emise de adulţi şi învaţă semnificaţia cuvântului „nu” din tonul vocii tale.
Bebeluşul tău devine de asemenea conştient de faptul că lucrurile continuă să există chiar şi când nu le poate vedea. El caută obiectele pe care le-a scăpat şi poate recunoaşte o jucărie cunoscută chiar dacă mare parte din această e ascunsă. Curând va descoperi că el, chiar dacă nu poate ajunge la o jucărie, poate ajunge la păturica pe care se află aceasta şi, trăgând de păturică, poate obţine jucăria.
Obiceiurile legate de somn şi alimentaţie vor rămâne aproximativ aceleaşi. Se va bucura de mâncatul cu degetele sau va vrea să ţină singur biberonul în timp ce bea. Mulţi acceptă la această vârstă să bea din ceaşcă. Continuă să-i oferi alimente noi în mod regulat şi când îşi pierde interesul şi începe să se agite, s-a săturat.
Încă eşti centrul universului bebeluşului tău. Până acum, când a folosit cuvintele „mama” sau „tata”, el probabil se adresa oricui sau exprima o nemulţumire. Însă în câteva săptămâni, va înţelege că o singură persoană este Mama.
Dezvoltare fizică
- Îşi echilibrează bine capul
- Poate merge mai mult de-a buşilea decât în patru labe
- Îşi ridică şi coboară funduleţul în timp ce stă pe spate
- Se pune în mâini şi genunchi şi se balansează înainte şi înapoi
- Ţine câte un obiect în fiecare mână şi le loveşte între ele.
- Îi place să-şi exploreze corpul cu gura sau mâinile
- Îşi foloseşte mâinile pentru a apuca obiectele
- Poate avea unul sau doi dinţi
Dezvoltare socială
- Învaţă semnificaţia cuvântului „nu” din tonul vocii
- Îşi arată dorinţa de a fi inclus în activităţile sociale
Dezvoltare intelectuală
- Arată mai mult interes pentru detalii
- Înţelege că obiectele există chiar şi când nu le vede
- Poate asocia poza unui copil cu el şi scoate un sunet adecvat
- Ştie cine este Mama şi că este doar una singură
- Îşi poate selecta numele dintr-o discuţie
- Începe să înveţe consecinţele acţiunilor sale
- Imită sunete sau serii de sunete
- Pronunţă primele bisilabe (mama, tata, dada, papa)
Probabil ca in aceste 6 luni, in timpul vizitelor sau plimbarilor prin parc, ai cunoscut si alti bebelusi de aceeasi varsta cu al tau. Curioase, mamele sunt atente la diferente: "Ce a mai facut al tau?", "Ce poate si stie bebelusul tau?" - acestea sunt subiecte de discutie intre mamici. Nu te ingrijora cand constati ca nu exista acelasi ritm de dezvoltare. Exista diferente psihoindividuale evidente intre copiii pana la un an! Acestea se manifesta in conduita si in stilul lor. Din acest punct de vedere, exista copii nervosi si iritabili. Acestia au reactii vehemente de disconfort la cele mai mici dificultati sau situatii ce le solicita efort sau ii contrazic.
No comments:
Post a Comment