Donatii PayPal- "Daruieste pentru un zambet de prichindel"

Sunday, April 17, 2011

Dezvotarea bebelusului la 5 luni!

Multi dintre bebelusi reusesc sa stea in fundulet, insa nu trebuie fortati sa faca acest lucru daca nu sunt inca " pregatiti"; nu-i puneti intre perne si  nu-i fortati sa stea in fundulet sau sa adopte o anumita pozitie daca nu le face placere; sub nici o forma nu trebuie pusi in premergator, chiar daca par a se descurca foarte bine; fiecare copil are ritmul sau propriu de crestere si dezvoltare; miscarile lor sunt tot mai complexe si mai articulate; se pot intoarce de pe spate pe burta, se joaca cu manutele si piciorusele; pot prinde cu manuta diferite jucarii, unii le pot trece dintr-o mana in alta; la aceasta varsta, ca de altfel in primii 2 ani nu exista preferinta pentru o anumita manuta, ei folosindu-si in mod egal cele doua manute; lasati copilul sa se miste cat mai mult, stimulati-l sa fie activ; puteti cere ajutorul unui kinetoterapeut care va va arata ce miscari sunt potrivite pentru copilul dumneavoastra si va va invata cum sa le efectuati si dumneavoastra; este foarte indicat inotul chiar de la varste atat de fragede insa doar in centre specializate care au dotarile si personalul necesar pentru acest tip de activitate fizica; inotul este cel mai complex sport si, indiferent de varsta le asigura copiilor o dezvoltare armonioasa.

Dezvoltarea psihica:
La 5 luni, Alex era din ce in ce mai activ, foarte jucaus, se bucura zgomotos in timpul baitei, rade in hohote, este incantat atunci cand te joci cu el  si imiti suntele.La aceasta varsta trebuie sa-i captati atentia cat mai mult, sa vorbiti cu el, sa va jucati.
Sunt indicate jucariile cat mai colorate si care emit diferite sunete ce starnesc interesul micutilor; de asemnea sunt fascinati de jocul " cucu - bau"
   O observatie ce merita a fi facuta este aceea potrivit careia foarte multi dintre bebelusi prezinta un interes pentru organele genitale; nu incercati sa-l opriti pentru ca, chiar de la aceasta varsta orice interdictie va starni si mai mult interesul copilului; baietii pot avea erectii cand sunt schimbati, in timpul baitei sau in momentul alaptarii; si la fetite sunt prezente erectiile clitoridiene insa acestea sunt mai putin remarcate. Nici una din aceste manifestari nu trebuie sa constituie motive de ingrijorare si nu sunt necesare interventii suplimentare din partea parintilor.

Alimentatia

      Majoritatea au inca 5 mese si, acestea sunt indicate a fi reprezentate in continuare de laptele de mama.Daca insa sunt alimentati artificial atunci trebuie aleasa o alta formula de lapte, adecvata varstei ( formula de continuare). Intervalul intre mese trebuie sa fie de 4 ore, pentru a pregati bebelusul pentru etapa diversificarii care va debuta incepand cu luna a 6 -a. Pe de alta parte, este in varsta la care se poate incepe diversificarea alimentatiei la cei cu probleme de greutate. Astfel pentru sugarii subponderali ( distrofici) este recomandat a se introduce cerealele special concepute pentru aceasta varsta iar pentru cei supraponderali ( paratrofici) se introduce supica de legume care treptat prin cresterea consistentei va deveni piure de legume cu adaos progresiv de carnita ( pentru detalii suplimentare va recomnd articolul " alimentatia in primul an de viata"). Evitati supraalimentarea copilasilor si fiti atenti ca, incepand cu aceasta varsta cresterea in greutate este in medie de 500 g/luna comparativ cu 750 g/luna in primele 4 luni. Pentru sugarii cu tranzit intestinal incetinit ( constipati) este recomandat in continuare consumul sucului de fructe la care treptat se poate adauga si pulpa fructului.
     Daca sugural este alimentat cu tetina, atunci este momentul ca treptat sa inlocuiti sticla cu canite speciale pentru aceasta varsta care constituie o etapa intermediara intre biberon si canile clasice; de asemenea daca bebelusul are deja dintisori, atunci acestia trebuie ingrijiti cu mare atentie ( vezi articolul " eruptia dentara"). Aveti mare grija daca copilasul bea singur din biberon ; nu-l lasati niciodata nesupravegheat deoarece daca sticla este prea plina se poate ineca iar daca adoarme, lichidul poate curge in ureche provocand infectii la acest nivel.

Somnul 

    Somnul se diferentiaza vizibil existand o alternanta a ritmului somn veghe cu perioade scurte de somn ( 1-2 ore) pe timul zilei, in rest fiind activi si plini de viata. Noaptea dorm in general fara intrerupere 10 - 11 ore; unoeri se trezesc noaptea si " povestesc" fara insa a fi necesara alimentarea lor; oricum, la aceasta varsta nu mai este recomandata alimentarea in timpul noptii; cei obisnuiti cu acest mod de alimentare se vor trezi in continuare daca pana la aceasta varsta nu au renuntat la masa de noapte. Foarte eficienta este o plimbare seara, inainte de baita si culcare. De asemenea somnul poate fi perturbat de aparitia primilor dintisori, necesitand multa rabdare si blandete pentru a trece si de acest hop.



No comments:

Post a Comment