1.Alimentatia bebelusului.
Bebelusul va manca mai rar.
La patru luni stomacul a mai crescut, asa ca nu o sa fie nevoie sa mai manance atat de des. De patru sau cinci ori pe zi va fi de ajuns, numai daca nu este hranit exclusiv la san si atunci va trebui sa il hranesti de pana la 8 ori pe zi. S-ar putea sa-si fi dublat greutatea de la nastere si castiga in continuare in greutate. Nu te astepata sa-si fi format deja un program regulat de hranire, mai mult atentia ii va fi atrasa de orice miscare sau zgomot si de multe ori se va opri iar momentul alaptarii poate fi foarte frustrant. Indicat ar fi sa limitezi factorii disturbanti alaptand bebelusul intr-o camera in care sa fie liniste si sa nu va deranjeze nimeni.
Cand il asezam pe burtica, Alex isi ridica pieptul si capul sprijinindu-se in maini. Aceasta semiflotare il va ajuta sa isi intareasca muschii bratelor si sa observe mai bine lumea din jur. S-ar putea sa il vezi ajungand la perfomanta de a se intoarce pe burtica daca tu il pui pe spate. Trebuie sa il lauzi si sa ii zambesti, va avea nevoie de incurajarile tale. Pentru ca acum se va putea misca mai mult nu trebuie sa il lasi nici o clipa neobservat fie ca e pe pat, pe masa de infasat sa pe orice alta suprafata ridicata.
Alex in aceasta perioada se joaca cu mainile si picioarele si o va face minute la rand. Erau momente cand nu se auzea, pentru o perioada,nici un zgomot venind din camera lui si parca nu avea tot timpul nevoie de ingrijirea si atentia ta, se distreaza foarte bine singur, asa ca te poti intoarce linistita sa citesti o carte, sa te uiti la tv, dar, sigur, nu pentru mult timp.
2.Comportamentul bebelusului
La 4 luni, Alex putea sa prinda obiectele cu mana, desi s-ar putea sa reuseasca numai dupa mai multe incercari. Atunci cand va tine ceva in mana, il va studia un moment dupa care il va baga in gura, asa ca trebuie sa te asiguri ca orice obiect pe care i-l dai va fi destul de mare pentru a nu-l putea inghiti. La aceasta varsta e posibil sa inceapa sa ii iasa si primul dinte, desi in majoritatea cazurilor acest lucru nu se intampla decat la 5-6 luni. Lui Alex inca nu i a iesit nici un dinte, desi are 6 luni jumatate.
Incurajeaza bebelusul sa se joace cu obiecte cat mai variate. Ceva de genul unui scutec curat din panza e posibil sa il tina ocupat pentru cateva minute. Da-i o zornaitoare si vei vedea cum se bucura cand aude sunetul pe care il scoate.
La 4 luni vederea bebelusului se imbunatateste. Daca la nastere nu putea sa deosebeasca tonurile apropiate, cum ar fi rosu si oranj, acum poate sa o faca. Aceasta este explicatia ca atunci cand era mai mic prefera albul, negrul, sau contrasele puternice. Intre luna a doua si a patra va distinge nuantele similare. Probabil va incepe sa dezvolte o preferinta pentru culorile primare. Obiectele care le atrag atentia sunt jucariile colorate in galben, rosu, albastru, in orice caz culori vii, pe care le poti agata deasupra patutului, poze sau carti colorate.
Va prefera unele persoane mai mult decat altele.
La patru luni, Alex reactiona atunci cand te ma vedea, la vocea mea si chiar la expresia fetei zambind si miscandu-si mainile si picioarele. La aceasta varsta, va incepe sa fie selectiv in privinta persoanelor pe care le place. Atunci cand este inconjurat de multe persoane necunoscute, ii va lua mai mult timp pana se va obisnui. Da-i timp sa se acomodeze atunci cand vin oameni noi sau daca ai de gand sa il lasi cu un babysitter. Atunci cand e in bratele tale si se simte in siguranta va fi fericit sa poata interactiona cu alti oameni, in special cu copii mai mari decat el.
Cum se schimba viata ta?
Pe zi ce trece, bebelusul va fi din ce in ce mai expresiv, mai activ iar tu te vei simti rasplatita pentru eforturile tale atunci cand bebelusul iti zambeste si se bucura cand te vede si cand ii vorbesti.
Cand Alex imi zambeste, eu ma topesc dup el, simt o bucurie in suflet, ceva de nedescris.
No comments:
Post a Comment