Nou nascutii s-au schimbat deja foarte mult, atat ca fizionomie, cat si ca dimensiuni. Bebelusul tau e o comoara, mai ales cand rade. Bucurati-va impreuna de aceste momente unice, de neuitat. Desi ti-a albit noptile, esti fericita. La aceasta varsta, putem spune ca bebelusul exploreaza lumea, este atent la imprejurimile sale. Se misca, isi exprima nemultumirea si aprobarea. El zambeste mai mult si chiar incepe sa rada.
El vede mai bine, prin urmare este interesat sa urmareasca cu privirea. Incearca sa comunice cu dumneavoastra si grangureste din ce in ce mai mult.Ii place sa vorbiti cu el si este atent la ce ii spuneti. Mai mult decat cuvintele, el inregistreaza expresii ale fetii si tonul vocii.Este, de asemenea, sensibil la zgomot. Daca un zgomot ii atrage atentia el intoarce capul,se opreste din orice activitate si se concentreaza asupra zgomotului.
Cum e din ce in ce mai curios, el adora sa iasa afara si sa descopere lucruri noi. Este bine ca inainte de a-l adormi sa faceti o mica plimbare.Baia de zi cu zi este un moment de relaxare si placere pentru el.
Cum e din ce in ce mai curios, el adora sa iasa afara si sa descopere lucruri noi. Este bine ca inainte de a-l adormi sa faceti o mica plimbare.Baia de zi cu zi este un moment de relaxare si placere pentru el.
Somn
Bebelusii si-au facut deja un program al lor de alimentatie, activitate si somn. In timpul zilei, bebelusii sunt mai activi, iar noaptea au un somn mai prelungit, de aproximativ 7-10 ore (in total dorm 14-15 ore/zi). 40% dintre ei se trezesc la ora 5 dimineata. Se recomanda pozitia pe spate pentru somn, si nu pe burta cum era impamantenit pana nu demult. Pozitia pe burta creste riscul de asfixiere si moarte subita.
Ca dezvoltare, este numita “luna de aur” pentru bebelusi. Capul devine mai rotund, buzele roze si treptat incepe sa se modifice culoarea ochilor si parului. Cand sunt pe burtica, pot sa isi ridice si sa isi tina capul singuri, aproximativ 1 minut. Unii dintre bebelusi incep “sa se tarasca” si chiar reusesc sa se intoarca pe o parte singuri. Cand sunt trasi de manute pentru a fi ridicati in fund, participa la ridicare si isi tin capul foarte bine, fara a le scapa pe spate.
Cei mai multi incep sa “pedaleze”. Culcati pe spate, dau din picioare si se bucura foarte mult de realizarea lor. Incep sa isi priveasca si se joace cu manutele care nu mai tinute inchis. Isi sug degetele, ba chiar si toata mana. Unii bebelusi isi descopera chiar si picioarele si uneori reusesc sa si le bage in gurita. Incepe coordonarea ochi-mana. Acum pot apuca un obiect (de cele mai multe ori paturica cu care sunt acoperiti) si il duc la gura. Intind mana spre jucarii stralucitoare si viu colorate, dar nu reusesc intotdeauna sa il atinga, pentru ca nu pot aprecia corect distanta.
Pentru bebelusi, varsta de 3 luni este “varsta bunei dispozitii cronice” (White). Zambesc la vederea mamei si a altor persoane apropiate. Isi recunosc mama acum si dupa aspect, nu doar dupa voce si miros. Chiuie de bucurie, se asculta si sunt incantati de sunetele lor. Se bucura si inceteaza sa planga cand vad biberonul sau sanul mamei, anticipand ca urmeaza masa.
No comments:
Post a Comment