Donatii PayPal- "Daruieste pentru un zambet de prichindel"

Monday, November 29, 2010

Poze cu prichindei!

Dragele mele cititoare, aceasta pagina o voi dedica scumpilor nostri copii.O sa va rog sa atasati pozele comice ale copiilor vostri. Astept pozele cu prichindeii vostri pe adresa mea de mail :anca2004_o@yahoo.com pentru a le posta.Pupici!












Sunday, November 28, 2010

Relatia tata-bebelus!

        Dragi cititoare, doresc sa va impartasesc cateva lucruri despre relatia tata-bebelus, o relatie care ar trebui sa se dezvolte intre cei doi. De asemenea, este important taticul sa stea in fata lui, sa ii zambeasca, sa ii vorbeasca si sa faca tot felul de grimase.
Iata cateva sfaturi pe care noi le-am pus in practica:
1) Tinutul in brate al nou nascutului a reprezintat o cale usora de dezvoltare intre Alex si sotul meu.Cand vine sotul meu de la serviciu tot timpul il ia in brate, vorbeste cu el ca de la barbat la barbat:)Iar Alex se uita foarte atenta la el, ii recunoaste vocea. Este ceva frumos.
2) Baita lui Alex- la doua zile cand ii fac baita,Vali (sotul meu) participa activ la baita fiului nostru.Trebuie sa mentionez faptul ca nu exista seara in care sotul meu sa nu participe la baita copilului. Este o reala placere sa-l imbaiem pe Alex deoarece el zambeste si este bucuros.
3) Hranirea bebelusului cu biberonul atunci cand se trezeste noaptea poate fi o buna metoda de apropiere a taticului de acesta si de creare a atasamentului reciproc.Sotul meu ma ajuta noaptea la hranirea bebelusului si anume: el il hraneste intre orele 24-1 iar eu pe la 4-5 dimineata. Chiar se implica in cresterea lui Alex.
 4) A citi bebelusilor reprezinta una dintre cele mai bune modalitati de dezvoltare a limbajului si de comunicare cu ei. Nu doar mamicile sunt recomandate pentru a face acest lucru. Taticii ar face foarte bine daca s-ar implica in aceste activitati pentru ca numai asa vor construi acea relatie speciala cu bebelusul. Chiar si daca-l implica in revista presei, citindu-i de exemplu ziarul sau pagina sportiva, acestea reprezinta tot o forma de  apropiere fata de el. Eu ii citesc in fiecare zi cate ceva, fie dintr-o carte, fie o revista, chiar daca el este mic si nu intelege.
5) Schimbatul scutecelor- chiar daca este o activitate mai putin placuta, sotul meu ii mai schimba scutecul din cand in cand. De fiecare data cand il schimb, vorbesc cu el si ii cant. Astfel, schimbarea scutecului devine o activitate placuta pentru amandoi.
6) Jocurile, cantatul si dansatul cu bebelusul in brate - activitati care construiesc o relatie speciala cu el iar parintii se pot bucura de afectiunea si reactiile inedite ale micutului. 
7) Plimbarile pe afara, realizarea fotografiilor si alte activitati de acest gen in care se implica taticul ajuta foarte mult la realizarea si mentinerea conexiunii tata – bebe.
Tot ce trebuie sa faca taticii este sa fie aproape de ei chiar in cele mai cotidiene momente si sa nu lase doar mamei acest rol.

Thursday, November 25, 2010

Primul contact al mamei cu bebelusul ei!

Dragele mele, de problemele din timpul sarcinii si de dupa nastere m-am tot plans, dar acum este momentul sa discutam despre ceva cu totul deosebit, unic,chiar magic: primul meu contact cu Alexandru -Andrei.Eu mi-am vazut baiatul imediat ce m-am trezit din anestezie; au venit sotul meu si cu asistenta: tremuram toata (de emotie) in momentul in care l-am vazut, apoi l-am tinut pe mana stanga: a fost ceva de vis...Nu-mi venea sa cred ca nascusem un asa baiat minunat...Sfat: Strange-ti copilul la piept!
Priveste-l in ochi si bucura-te de acele cateva minute pe care le petrece treaz inainte de a cadea intr-un somn profund. Copilul simte despartirea fizica de mama. El se va linisti din moment ce va fi cu mama. Intre mama si copil exista intr-adevar o legatura energetica deosebita. Copiii ce s-au aflat cu mama dupa nastere mai putin de 45 minute vor plange mai mult, posibil si din cauza ca se simt singuri, fara energia mamei. Contactul piele-pe-piele este esential, nu numai imediat dupa nastere. Poti face acest lucru si cand ajungi cu bebele acasa, tinandu-l cat mai mult pe burtica ta sau la pieptul tau, direct pe piele. Pe langa faptul ca il ajuta sa te recunoasca si sa se obisnuiasca cu tine, il calmeaza foarte mult, iar tie iti creeaza un sentiment unic. Micuţul vostru a venit pe lume cu bine, dar asta înseamnă, pe lângă multă multă iubire şi bucurie, şi o serie de responsabilităţi.
Atunci cand pleci din maternitate, odata ajunsa acasa este esential sa petreci cat mai multe momente alaturi de el. Dar acest lucru nu inseamna neaparat doar sa il schimbi sau sa ii dai sa manance si sa ii faci baita. Tine-l cat mai mult in brate, joaca-te cu el, vorbeste-i, zambeste-i si mangaie-l. Sunt dovezi de afectiune care te vor ajuta sa iti cunosti mai bine pruncul, iar pe el sa te simta mai aproape si sa te recunoasca imediat.
Dupa iesirea mea din maternitate, eram bucuroasa, dar totodata foarte neindemanatica. Mama ma astepta acasa emotionata si plina de bucurie. Eram atat de stangace si de nesigura incat imi tremura si  inima in momentul in care il luam in brate sau nu stiam cum sa-l tin, cum sa-i schimb scutecul, cum sa-i fac baita, de imbracat nici nu putea fi vorba…Sunt anumite lucruri pe care trebuie sa i le faci copilului dupa baita si anume: sa-i tamponezi buricul cu spirt si baneocin pana in clipa in care ii cade, apoi doar cu spirt pentru curatirea lui, sa-i stergi urechiutele, sa-i tai unghiutele,sa-l dai cu ulei de corp, lucuri care mi se pareau la inceput munci sisifice.Datorita starii mele de agitatie, de nervozitate parca nimic nu faceam bine...In momentul in care il luam in brate, baiatul simtea starea mea de agitatie si evident incepea sa planga. Iar cand era in bratele mamei mele se linistea instantaneu. Simtea caldura si linistea din sufletul bunicii lui. Dar cu timpul si cu multe rugaciuni la Dumnezeu, s-a creat o legatura puternica intre mine si Alex. Acum totul mi se pare normal, usor si simplu. Il iubesc enorm !Este lumina ochilor mei !Totul decurge normal. Acum dansez cu el, ii cant…chiar asculta cu atentie melodiile din Cutiuta muzicala.
Tot ce trebuie sa faci este sa-i fii aproape si sa il iubesti neconditionat. Copilul va simti micile dovezi de dragoste ! Nu exista nimic mai natural, inedit si inexplicabil decat relatia mamei cu nou-nascutul, o relatie care se construieste in timp si dureaza...

Wednesday, November 24, 2010

Micile neplaceri ale sarcinii!

            Perioada cea mai importanta din viata unei femei este atunci cand aceasta este insarcinata. In aceasta perioada emotiile sunt mai intense, mai reale si de neuitat. Dar deasemenea in aceasta perioada exista si mici neplaceri pe care unele femei le resimt mai mult decat alte femei insarcinate. 
In timpul sarcinii organismul unei femei suporta mai multe modificari. Aceste modificari dispar sau nu dupa sarcina. Schimbarile suferite se datoreaza mai multor factori si difera de la o persoana la alta.
Va prezent o lista a "micilor nepleceri" din timpul, dar si dupa sarcina:
1) Picioarele umflate -datorita mariri a uterului, el va apasa pe abdomen si pe bazin, astfel venele comprimandu-se iar circulatia sangelui se va desfasoara mai greu.Mie au inceput sa mi se umfle picioarele abia de la 6-7 luni de sarcina.Avand un job care necesita mai multa miscare era inevitabil sa nu mi se umfle picioarele…Ca remediu:dormeam cu picioarele pe o perna plus un masaj facut de sotul meu.
2) Respiratie dificila- in timpul sarcini bebelusul creaza o presiune asupra diafragmei si impiedica respiratia.La mine tot pe la 7 luni am avut ceva probleme cu respiratia, datorita faptului ca el era pozitionat destul de sus, abia am asteptat momentul in care copilul s-a asezat in pozitia normala pentru nastere.Ca remediu: dormitul pe o parte, cu o perna sub burtica!La mine a functionat perfect!
3) Transpiratia- pe parcursul unei sarcini transpiratia devine mai abundenta datorita activitatii intense a glandei tiroide.Am avut probleme si cu transpiratia, mai ales ca eu am ramas insarcinata in februarie si numai bine ca am prins toata perioada calduroasa.
4) Sangerarea gingiilor- la femeile gravide gingiile devin mai sensibile si pot fi mult mai usor ranite in timpul periajului.Eu nu am avut probleme cu sangerarea gingiilor.Singura neplacere era ca nu suportam pasta de dinti.
 5) Crampele musculare- apar datorita lipsei de calciu. Aceste crrampe pot disparea prin simpla masare a piciorului sau a gambei care va supara si odata ce durerea a disparut faceti cativa pasi pentru a imbunatatii circulatia sangelui.La mine s-au manifestat tare urat, ca niste carcei la picioare.Acestia apareau in general noaptea.
6)      Arsuri la stomac-durerile sub forma de arsuri stomacale sunt cauzate de faptul ca in timpul sarcinii stomacul se afla la un nivel mult mai ridicat decat in mod normal, fiind presat de uter si coaste. Din aceasta cauza sucul gastric este mai aproape de esofag , digestia este mai lenta si organismul este mai pretentios in privinta alimentelor.
Pentru a evita aceste arsuri incercati sa renuntati la mesele abundent condinentate sau la prajeli; consumati putin lapte cald seara si dormiti cu capul mai sus, cu mai multe perne sub cap.Sau puteti apela la medicamente, eu mai luam renie sau mancam cate un mar.
7)      Somnul dificil-pentru a avea un somn mai linistit folositi mai multe perne si daca dormiti pe o parte, puneti o perna sub coapsa.
8)      Mancarimi a nivelul abdomenului- Aceste mancarimi se accentueaza pe parcursul sarcinii si au loc datorita faptului ca piele este supusa unei intinderi puternice.Eu am folosit o crema de galbenele si cu ulei de migdale.
9)      Vergeturile-Acestea apar pe abdomen, sani sau coapse. Pentru a preveni aparitia sau progresul acestora folositi o crema antivergeturi.Mie mi-au aparut cateva vergeturi pe burtica, pe partea stanga, de aceea acum port o burtiera care este foarte utila dupa nastere.Tebuie sa o purtati permanent.
10)  Urinarea frecventa- Nevoia de a urina des este cauzata de presiunea exercitata de uter pe vezica urinara.Ma trezeam noaptea de 3-4 ori pentru a merge la toaleta.
11)  Durerile de spate- sunt resimtite foarte mult in trimesrtul III, datorita faptului ca burtica, pe zi ce trece, creste mai mult si astfel pozitia corpului se schimba. Durerile pot fi calmate prin masaje si incercati sa stati la orizontala cat mai mult.Eu nu prea am avut dureri de spate.
  12) Greturile-pot aparea in orice moment al zilei. In privinta gretutilor tot ce puteti face este sa asteptati sa treaca. Daca aceste greturi sunt foarte puternice, insotite de varsaturi dese si migrene este bine sa consultati medicul deoarece poate fi vorba de sarcina toxica.Eu aveam greturi doar dimineata !
13)  Constipatia- musculatura intestnului este relaxata de catre progesteron (hormonul sarcinii), miscarile acestua fiind incetinite determinand o tendinta de constipatie.
Alimentele pe care le consumati trebuie sa aiba un continut crescut de fibre, beti multa apa, faceti exercitii fizice si mergeti la toaleta ori de acte ori simtiti nevoia. In timpul sarcinii evitati laxativele.Constipatia a reprezentat pentru mine o grava problema, care trebuie rezolvata.Zilnic trebuie sa mergeti la toaleta.

Foarte important!

Dragi mamici sau viitoare mamici, daca va intereseaza Ong-ul 'Lumea lui Prichindel" si doriti sa participati la actiunile propuse va rog sa accesati adresa mea de mail: anca2004_o@yahoo.com sau pe mess: anca2004_o.Imi doresc un ONG care are ca scop promovarea sanatatii fizice si psihice a gravidei, a familiei, accesul la educatie si informare, consiliere psihologica si desfasurarea unor actiuni de caritate pentru mamici si viitoare mamici din Romania!Va astept cu drag!

Sfaturi practice pentru mamici si viitoare mamici!

             Dupa ce nasti, indiferent ca este vorba de nastere normala sau de cezariana, dupa   eliminarea placentei si pana la revenirea organismului la starea normala, in principal a organelor genitale, se spune ca te vei afla in starea de lauzie, care dureaza in medie 6 saptamani. Vulva, perineul si peretii vaginali care au fost foarte mult solicitati in timpul nasterii normale, isi vor reveni destul de rapid si se vor reface intr-o perioada scurta, de cateva zile. Daca totul a decurs normal, si in conformitate cu puterile fiecarei femei, te poti da jos din pat chiar imediat dupa nastere, iar in caz de cezariana, a doua zi. Dupa prima zi de la nastere se produce asa-numita involutie uterina, care reprezinta revenirea uterului la starea normala. Organele genitale manifesta scurgeri denumite lohii, provenite din uter, ce contin sange in primele 2-3 zile, poate chiar o saptamana, apoi, treptat devin roz, pana la alb galbui, disparand total cam in a patra saptamana. Ele au un miros specific si au rol de protectie impotriva infectiilor. Este foarte important sa urmaresti culoarea si cantitatea acestora, deoarece orice modificare poate indica o problema.

Misca-te, dar menajeaza-te In acelasi timp!

             In acest interval, pot sa apara colici uterine, mai ales la femeile care au mai nascut, din cauza retinerii in cavitatea uterina a cheagurilor de sange. Ele pot fi ameliorate prin folosirea medicamentelor calmante. Starea de oboseala a unei femei care a nascut normal se termina la cateva ore dupa nastere. Pulsul este mai lent in timpul lauziei, 60-70 de pulsatii pe minut, iar temperatura in aceasta perioada este sub 37 de grade. Alaturi de mobilizarea precoce, importanta este si realimentarea treptata. In prima zi dupa operatie in caz de cezariana, vei avea voie sa bei numai lichide. A doua zi, ti se vor permite carne, oua, branza. Daca nu intervine nicio problema, vei sta in spital doar doua zile dupa nasterea normala si trei-patru zile dupa cea prin cezariana. Important pentru o refacere rapida este sa te misti cat mai repede si cat mai mult. Cand ajungi acasa, nu ai voie sa ridici nimic greu. Solicita ajutorul partenerului sau al restului familiei si nu te incapatana sa faci totul singura. Odihneste-te neaparat si in timpul zilei, cat doarme bebelusul, pentru ca in aceasta perioada imunitatea si rezistenta organismului tau sunt mai scazute.

           Cicatricea abdominala la cezariana se vindeca destul de repede, doua-trei saptamani. Cicatricea uterina este insa mai importanta, deoarece nu se vede si de aceea trebuie protejata si supravegheata pana la 6 saptamani. In mod normal, la controlul de 6 saptamani, cicatricea uterina este si ea consolidata si dispare si durerea usoara care s-ar putea sa te supere in aceste saptamani. S-ar putea ca inca o luna sau doua sa mai simti doar o amorteala in zona respectiva.

Neplaceri in tranzitul intestinal

          Femeia lauza este in general constipata, dar aceasta problema se rezolva consultand un medic sau un farmacist. Tranzitul intestinal se va relua mai greu, din cauza interventiei chirurgicale si a anesteziei in caz de cezariana. De aceea, pentru prevenirea constipatiei, trebuie sa te dai jos din pat cat mai repede si sa te plimbi cat mai mult. Este foarte important sa te misti si sa mergi, pentru a preveni aparitia tromboflebitei.

          Nu trebuie insa sa faci efort prea mare daca ai febra peste 37 de grade. O epiziotomie tipica sau o ruptura de gradul doi sau trei se vindeca de obicei in doua sau in trei saptamani (firele dizolvandu-se in aceasta perioada). Unele femei simt putina durere timp de o saptamana sau doua, in timp ce altele prezinta disconfort pentru o luna sau mai mult.

         Mamele ce au mai multe rupturi severe (de gradul trei sau patru) pot sa prezinte dureri sau disconfort pentru mai mult de o luna. In astfel de cazuri, poate aparea incontinenta pentru gaze si, in primele zile dupa nastere, pot sa aiba probleme la urinat si momente de balonare. Alimentatia este importanta, mai ales daca alaptezi. In general, in prima parte (2-3 zile), legume si fructe, precum si branza si lapte. Apoi, va trece la un regim bazat pe carne si alte alimente, bogate in vitamine si minerale. Pentru a scapa de constipatie, poti consuma laxative naturale, cum este compotul de prune.

SFAT:

            Vei avea voie sa faci baie zilnic daca ai nascut normal, iar dupa cezariana acest lucru este posibil dupa cateva zile.
Monitorizeaza-te pe perioada lauziei pentru ca, mai ales dupa cezariana, pot sa apara unele complicatii. Cele mai frecvente complicatii ale lauziei sunt endometrita post-partum (infectia peretelui uterin) si infectia taieturii. Mai pot aparea infectii de tract urinar, incetinirea tranzitului intestinal si mastite, adica infectii la nivelul sanilor. Avand in vedere ca externarea se face repede in zilele noastre, trebuie sa fii supravegheata foarte corect in ambulatoriu. De aceea, chiar daca iti este greu, trebuie sa mergi la control la doua saptamani dupa operatie, apoi la sase saptamani, cand se termina lauzia. Bineinteles ca in aceasta perioada poti sa te adresezi medicului tau ori de cate ori ceva nu este in regula.

INFO COMPLEMENTARA

       Mai ales in primele zile dupa nastere, este foarte importanta igiena organelor genitale, pentru a preintampina aparitia oricaror infectii. Igiena externa se face cu apa fiarta si racita, sapun delicat si dupa uscare se aplica un pansament steril sau un absorbant igienic. Deoarece sanii trec si ei printr-o schimbare majora, igiena lor trebuie facuta cu grija, mai ales ca pot sa apara crapaturi din cauza maririi volumului, sau crapaturi ale mamelonului, care se produc mai ales la femeile care nu au mai alaptat, in urma suptului.

Stabileste-ti o lista cu reguli de urmat:

- culca-te devreme. Cand trebuie recuperat somnul e mai bine sa te culci devreme decat sa te scoli tarziu. Incearca sa pastrezi acelasi orar si in weekend-uri sau vacante;
- evita mancarea multa si grea, cafeina, alcoolul si nicotina mai ales inainte de culcare;
- pandeste momentul cand bebelusul adoarme si profitand de pauza incearca sa atipesti si tu putin lasand orice alta activitate deoparte;
- continua sa-ti iei vitaminele si suplimentele de minerale;
- organizeaza
hranirea bebelusului pe timpul noptii tinand la indemana tot ceea ce ar putea fi necesar: schimburi curate, servete, un pahar cu apa sau o gustare pentru tine, o lampa cu bec foarte slab pe care o poti lasa eventual aprinsa pe timpul noptii, un fotoliu cu perne confortabile, etc
- fa o plimbare in aer liber macar o ora pe zi. Si exercitiile fizice sunt binevenite.
- recreerea este de asemenea importanta: planuieste cel putin o activitate relaxanta pe zi (citit, televizor, conversatie cu prieteni)
- nu stabili mai mult de doua sarcini/ obligatii pe zi in afara de cele necesare ingrijirii nou-nascutului - cere ajutorul partenerului in treburile gospodaresti si in ingrijirea bebelusului si lasa-l sa- si indeplineasca responsabilitatile in felul si ritmul dorit de el. In loc sa-l critici lasa-l sa inteleaga ca te face fericita ajutorul lui.
-daca oboseala persista in ciuda tuturor masurilor consulta doctorul.
Responsabile de pierderea energiei pot fi o posibila anemie, o functionare proasta a tiroidei, o deficienta de potasiu.

Tuesday, November 23, 2010

"Probleme dupa nastere"

              Dragele mele, stiu ca o alta problema aparuta dupa nastere sunt felul in care arati, silueta si lupta cu kilogramele ramase dupa sarcina. De multe ori aspectul exterior ne influienteaza stare de spirit. Stările prin care treci, şi mai ales schimbările bruşte şi trecerea rapidă de la o stare la alta pot fi infleunţate de o serie de factori, dar în principal de schimbările hormonale ce au loc în corpul tău. În timpul sarcinii şi imediat după naştere, stările sunt în general determinate de shimbările hormonale care produc adevărate razboaie în corpul tău, influenţându-ţi negativ nu doar starea, ci mai ales corpul. Astfel aspectul pielii şi părul sunt primele care pierd în lupta cu hormonii şi evident primele afectate şi distruse. Dar nu definitiv.
Vei observa că părul tău devine mai subţire şi mai fragil, şi chiar îţi vor rămâne fire în pumn dacă îţi treci mâna prin păr. E ceva firesc şi în principal se datorează tot schimbărilor hormonale. Schimbările hormonale, stresul, oboseala sunt principalele cauze care-ţi vor afecta şi pielea ca şi tot restul corpului. Dar va trebui să ai grijă să-ţi protejezi în permanenţă pielea cu creme cu protecţie solară.
Sa va explic cum m-am simtit eu cand am iesit din spital: grasa si urata. Cand ma uitam in oglinda, parca vedeam o stafie, cu cearcanele pana la gura si cu parul murdar. Noroc de familia mea care m-a dus direct la un coafor. M-am simtit super dupa ce am iesit de acolo, parca eram alta persoana. Urmati-mi sfatul: dupa ce plecati din spital primul lucru (pentru   stare de spirit minunata) care trebuie facut este sa mergeti la un coafor! O sa va relaxeze total! Garantat! Si uite asa am eliminat una din cele 2 probleme majore pe care le aveam cu mine: uratenia. Un gest banal, dar care mi-a schimbat persepctiva si care mi-a dat incredere in mine si respectul de sine. In schimb, cu kilogramele in plus nu prea m-am luptat, deoarece am slabit destul de repede.O sa atasez niste poze din maternitate.
Sfat: Parul, unghiile si pielea au nevoie de minerale pentru a stopa procesele de imbatranire si degradare. Esentiale sunt in acest sens vitaminele: D, E, C, B1, B2, B3, B6, B12, acidul folic, biotina, fierul, magneziul, zincul, iodul, seleniul, cuprul, siliciul si extractul din seminte de struguri.
Inlocuieste peria veche din plastic sau metal cu una din par natural. Se pare ca ideala este peria din par de mistret. Evita spumele de par care contin alcool si inlocuieste-le mai degraba cu crema sau ser. In momentul uscarii sau coafarii parului, foloseste creme de protectie, asemanatoare celor recomandate cand parul este intins cu placa.
De multe ori ne intrebam de ce vedetele arata foarte bine dupa nastere. Peste 80% le acuza pe mamele celebre ca ofera un model negativ, deoarece fac sa para usoara scaderea in greutate. Multe au spus ca se considera presate de societate sa scada in greutate, iar kilogramele in plus par sa ingrijoreze multe femei.
A avea un model este un lucru bun, cata vreme ne ajuta si ne stimuleaza sa devenim mai buni si sa ne atingem obiectivele. Astept cu interes sa-mi descrieti experientele dumneavoastra!







Monday, November 22, 2010

Viata dupa nasterea Prichindelului!

      Salutare, scumpele mele! Desi venirea pe lume a unui copil este un moment de bucurie pentru majoritatea femeilor, multe dintre ele nu sunt pregatite sa infrunte depresia postnatala. Tristetea, teama, gandurile pline de preocupare- sunt sentimente care par sa innoureze cerul fericirii de dupa nastere. Unele mame incearca aceste sentimente intr-o forma usoara numita "proasta dispozitie postpartum", care dispare in decurs de cateva zile. Altele insa, trec printr-o conditie mult mai serioasa numita "depresie postpartum". Acest fenomen este mult mai usor de infruntat daca este tratat cu seriozitate de catre ambii tineri parinti.
Statistic vorbind, 70-80% dintre femei prezinta stari depresive la 2-3 zile  dupa nastere. Noile mamici se pot simti triste, ingrijorate si morocanoase. Fara vreun motiv clar, ele se supara pe noul bebelus, pe partener sau pe ceilalti copii. Pot izbucni in plans din motive neasteptate. Cateodata au probleme legate de somn, alimentatie si luare a deciziilor. Aproape intotdeauna se intreaba daca se vor descurca cu noua responsabilitate, si anume aceea de a avea grija de un noul prunc. Aceste sentimente pot scadea in intensitate sau se pot repeta in primele zile de dupa nastere. Aceste sentimente tulburatoare pot dura cateva zile, dar daca aceasta stare persista cateva zile la rand, luati legatura negresit  cu medicul dvs.
In ceea ce priveste experienta mea, va pot marturisi cu sinceritate ca am nascut, prin cezariana, pe 7 octombrie 2010, operatie care a decurs bine dupa parerea mea neavizata. A doua zi dupa nastere, am fost indreptata spre o rezerva placuta.Dar eu aveam alte asteptari de la sistemul sanitar, ca de exemplu sa vina asistentele copiilor si sa-mi explice ce trebuie sa faci in anumite momente, (fiind primul copil), adica sa ofere o minima consiliere.Dar acest lucru nu s-a intamplat, am fost si sunt in continuare dezamagita de ceea ce se intampla in maternitate. Pe aceasta tema as putea scrie romane, dar ma limitez...Aceste fapte m-au facut sa fiu confuza, nelinistita, chiar nervoasa, la care s-au adaugat lipsa de somn si de mancare. Pot spune ca am avut o usoara stare de depresie, accentuata de o anemie puternica. Dar cel mai mult m-au ajutat familia si bineinteles copilul pentru care am luptat. Cu ajutorul lui Dumnezeu, am trecut peste cele mai dificile clipe din viata mea. Dar am iesit, parca mai puternica, din aceasta stare (intr-o saptamana) si pot afirma cu tarie  ca ma simt minunat, am un copil sanatos si minunat de care sunt foarte mandra.
Scumpele mele, daca ati avut sau aveti stari asemanatoare sau chiar mai dificile, nu va jenati sa comunicati  si sa cereti ajutorul familiei, dar si al doctorilor. Credeti-ma, ei va pot ofei o mana de ajutor!
Sunt convinsa ca unele femei nu spun nimic atunci cand au asemenea simptome deoarece se simt rusinate sau pur si simplu se simt vinovate pentru ca au aceasta stare de depresie chiar atunci cand, de fapt, ar tebui sa se simta cel mai bine si cele mai fericite fiinte din univers. Regreta ca vor putea fi vazute in rolul de parinti nepotriviti pentru copilul lor. Cert este ca aceste depresii pot aparea la orice femeie, dar asta nu inseamna ca esti o mama rea. Tu si copilul tau nu trebuie sa suferiti!
Exista diferite terapii de grup sau individuale, numite simplu, "terapie de discutie", care ajuta femeia  - mama sa se simta mai bine si sa se incadreze mai usor in noul rol, cel mai important din viata ei. Un studiu limitat sugereaza ca multe femei cu depresie postnatala si-au imbunatatit starea de sanatate cu medicamente antidepresive. Discuta cu doctorul ! Ia atitudine ! Doctorul tau te poate invata tot ceea ce vrei sa stii despre starea ta si care este calea cea mai sigura pentru tine si copilul tau !
Astept sa-mi scrieti si sa-mi descrieti experientele dumneavoastre !

Sunday, November 21, 2010

Veniti in 'Lumea lui Prichindel!'

Buna seara, dragi mamici si viitoare mamici!Buna seara,tuturor! Asa cum am spus in prima mea postare pe blog despre infiintarea ONG-ului, vreau sa ma tin de cuvant si sa incep demararea acestui proiect.Chiar daca am un copil, mi-am facut timp pentru documentarea cu privire la ceea ce inseamna un ONG. Unele lucruri vor fi greu de realizat, dar am incredere in Dumnezeu, ca imi voi finaliza proiectele propuse.Pentru buna desfasurare a activitatilor in acest ONG  voi avea nevoie de membri care doresc sa-si ajute aproapele.Cu timpul vreau sa dezvolt ''Lumea lui prichindel" prin cresterea numarului de membri. Fiecare om sa se gandeasc la binele celuilalt si sa acorde timp pentru acesta. Asta ar fi cu adevarat o realizare.Haideti sa fim de folos si sa dam o mana de ajutor mamicilor sau viitoarelor mamici care ne asteapta...De asemenea, astept comentariile si parerile dumneavoastra!Va astept cu drag in lumea lui prichindel!



Saturday, November 20, 2010

Despre 'Lumea lui Prichindel'

De ce mi-am deschis un blog despre “Lumea lui Prichindel”?
Sarcina si nasterea copilului meu m-au determinat sa creez un blog si totodata un ONG intitulat-‚Lumea lui Prichindel’.
Venirea pe lume a unui copil sau chiar a mai multor te schimba si reprezinta o imensa responsabilitate.Trebuie sa fii pregatita si mai ales puternica pentru aceste transformari majore!Sa nu lasi nimic sa te doboare!Familia trebuie sa-ti fie un sprijin! Infiintarea unui ONG are ca scop promovarea sanatatii fizice si psihice a gravidei, a familiei, accesul la educatie si informare, consiliere psihologica si desfasurarea unor actiuni de caritate pentru mamici si viitoare mamici din Romania !