Donatii PayPal- "Daruieste pentru un zambet de prichindel"

Wednesday, November 23, 2011

Daruieste pentru un zambet de prichindel !



 Gesturile mici ne transforma în oameni mari! Hai sa ajutam, fiecare cu cat putem!
Din nefericire sunt mame si copii pentru care cuvantul “familie” nu exista. Pentru unele din ele centrul maternal reprezinta casa si familia lor. E o solutie temporara care poate insa schimba viata unui copil ce risca sa fie abandonat.
In Centrul Maternal Bacau sunt 11 mame si 14 prichindei nevinovati (5 copii de 0-1 an, 8 copii de 1-2 ani si un copil de 5 ani ). Aici fiecare mama are o poveste trista care se poate citi si in ochii copilasilor.
Acum acesti copilasi au mare nevoie de sprijinul vostru! Ei au urgent nevoie de lapte formula Lactovit, scutece, sampon, periute de dinti, caserole, tacamuri, biscuiti, fructe si dulciuri.
Copiii isi doresc jucarii si hainute, dar au nevoie si de patuturi, premergatoare, carucioare, masina de spalat, aragaz si orice alt articol pe care nu-l mai folositi dar este functionabil si util. Nici un cadou nu e prea putin pentru ei. Daca vei darui ceva cat de mic unui copil aflat in nevoie vei primi in schimb un zambet cald de prichindel.

Donatiile se pot face in conturile:
- RO49BRDE040SV27930820400 - BRD Bacau - titular cont : Costea Bianca
- RO07BUCU347530522511RO01 - Alpha Bank Bacau - titular cont: Huiban Anca

Donatii PayPal: https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=VMJCGYDYSRMEG
Pentru donatii si alte informatii ne puteti contacta prin email la anca2004_o@yahoo.com sau la telefon 0744/283 959.

Ne dorim sa vedem acesti copii zambind, motiv pentru care apelam la bunatatea si generozitatea voastra. Daca vrei sa ajuti nu ezita sa o faci! Fa cunoscut mesajul nostru, da-l mai departe prietenilor! Destinul acestor copii depinde de oamenii din jurul lor!

Va multumim!

Tuesday, November 15, 2011

Bebelusii la 1 an!

Dragile mele prietene,

Trebuie să vă cer scuze pentru faptul că nu am mai scris de vreo 2 luni pe blog ! Au fost câteva săptămâni aglomerate, presărate de întâmplări şi activităţi diverse. Dar pot să vă spun că Alex a evoluat frumos, a crescut, s-a dezvoltat bine şi armonios.
          A împlinit 1 an şi o lună (pe 7 noiembrie)! Privesc cu bucurie şi cu oarecare mândrie faptul că am un băieţel mai mare de 1 an. A fost cu adevărat un an plin de momente frumoase, de care îmi aduc aminte cu mare drag, probabil o să le ţin în suflet toată viaţa. Acest copil mi-a dăruit fericirea şi împlinirea de care aveam nevoie, am trăit alături de el sentimente şi emotii de nedescris. Îl iubesc enorm, de fapt cuvintele nu pot exprima întocmai ceea ce simt pentru Alex.
          În primul rând, Alex a mers singurel de pe la 11 luni. Oricum, în momentul în care a făcut primii paşi în dormitor, aveam ochii în lacrimi, parcă nu îmi puteam stăpâni emoţiile…Pentru el a fost un lucru pe care l-a aşteptat de multă vreme, dorind să cerceteze fiecare colţişor din casă, mergând el însuşi peste tot, mereu în căutare şi mereu activ. A fost mai întâi o uşurare pentru el, deoarece efortul lui de a merge a fost în sfârşit răsplătit, detaşându-se puţin de mine. Nici nu voia să mai doarmă, pe pat nici nu mai putea fi vorba să fi stat…A fost o perioadă minunată, dar plină de peripeţii specifice…trebuia să-l sprijin, să-l supraveghez cât mai atent, ca şi până acum, de altfel…De când a împlinit 1 an, Alex  mă uimeşte în fiecare zi, prin tot ceea ce face şi mă gândesc că trece timpul mult prea repede!!!
Când a împlinit 1 an, i-am pregătit o petrecere frumoasă, cu multe bucurii şi surprize, pe care el le-a privit cu mirare şi zâmbete. I-am făcut poze, şi chiar un filmuleţ cu toată petrecerea lui. A avut un tort care îi purta numele şi figura unui băieţel desprins dintr-o poveste ca şi el….în plus, tortul era şi gustos!Aş putea să scriu multe lucruri care s-au întâmplat în acea zi, dar mă limitez la aceste rânduri.O să postez câteva poze de la ziua lui, şi acestea o să vorbească de la sine…
Cu fiecare zi, copilul face progrese uriaşe, a devenit o mică personalitate, cu voinţă proprie. Satisfacţia cea mai mare a unei mame este de a fi conştientă de încrederea copilului în ea şi de faptul că el o cunoaşte. De acum ambii părinţi vor avea ca scop îngrijirea sănătăţii fizice şi educaţiei copilului; cu acest prilej vor deveni şi ei copii, vor trăi din nou etapele copilăriei, vor încerca să facă din copil mai mult decât au fost ei şi vor visa ca acesta să nu repete greşelile lor.
Se conturează din ce în ce mai mult personalitatea şi caracterul copilului. În funcţie de acest caracter se vor adopta şi atitudinile adulţilor. Acum o să vă împărtăşesc câteva informaţii despre un bebeluş la 12 luni, inclusiv cum s-a manifestat Alex în această perioadă: arată obiectele pe care le vrea, manifestând de multe ori nerăbdare, ţine lingura în mână, dar nu o poate folosi încă singur.

        Alex
gângureşte tare şi mult, dovedeşte prin modul în care se manifestă că înţelege clar cuvintele familiare şi răspunde la comenzile asociate cu gesturi, precum bătutul din palme. Se supune anumitor dispoziţii pe care i le dai. Repetă gesturi şi atitudini, când i se cere acest lucru. Îşi cunoaşte jucăriile, dacă i le cer, mi le dă…În a 12-a lună, bebeluşul îşi recunoaşte numele, reacţionează când este strigat. Este afectuos cu cei cunoscuţi. Încearcă să ajute la îmbrăcat. Aruncă în mod voit jucăriile pe jos, apoi le urmăreşte căderea. Scoate cuburile din cutie şi le pune la loc.

          Nu uitaţi, toate aceste date sunt orientative, dezvoltarea bebeluşului atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic, fiind în funcţie de ritmul propriu, de atenţia pe care i-o acordaţi şi de exerciţiile zilnice la care îl supuneţi. La 12 luni, poate fi capabil să facă mult mai multe decât cele descrise sau mult mai puţine. Depinde într-o mare măsură şi de voi,
părinţii. În această perioadă, bebeluşii învaţă să asculte. Copilul trebuie să înveţe să facă tot ce i se spune.

      Dar atenţie la dispoziţiile pe care i le daţi. Acestea trebuie să aibă cu adevărat un rol educativ, să fie scurte, clare, date pe un ton calm, dar ferm, evitând tendinţa de a-i supune voinţa sau de a-i înfrânge încăpăţânarea. La un an, copilul nu reţine mai mult de 6 cuvinte. “Dă-mi căniţa de pe masă!”, “Ia cubul de jos!”, “Adu mingea din coş” sunt exemple de ordine corecte. Nu ţipaţi la copil şi nu folosiţi multe negative în dispoziţiile pe care i le daţi, precum “nu pune mâna, nu te căţăra, nu face asta, nu trage etc " . Orice atitudine de-a voastră răstită va naşte în copil revolta, încăpăţânare şi în cele din urmă un comportament similar.
În jurul vârstei de 12 luni,
perioada de somn a bebeluşului se scurtează. Acesta doarme numai 14 ore, dintre care 10-11 în timpul nopţii şi aproximativ două ore în cursul zilei. Alex doarme destul de bine, are 1 singur somn pe zi de 3ore, iar noaptea doarme de la 22  până dimineaţa la 9.
         
Vă prezint acum părerea unui specialist privind alimentaţia :
După vârsta de 1 an, alimentaţia copilului se apropie de alimentaţia adultului: copilului i se pot oferi aproape tot ce primeşte şi adultul, cu condiţia să fie alimente sănătoase şi să poată fi mestecate. Bineînţeles că se vor evita cele cu care se poate îneca: alune, nuci, bomboane etc. Carnea de porc nu este sănătoasă nici pentru adulţi, deci se va evita să fie oferită copilului mic. La această vârstă, copilului i se vor oferi 3 mese principale şi două gustări (una între masa de dimineaţă şi cea de prânz şi alta după-masă); gustările pot fi constituite din fructe, lapte, iaurt, compoturi, biscuiţi, prăjituri de casă.

         La această vârstă, copilul începe să aibă propriile preferinţe şi gusturi, asa încât nu se mai poate da o "reţeţă" de alimente universal-valabile pentru toţi copiii, deoarece un copil poate refuza să consume un aliment pe care alţii îl preferă; de asemenea, unii copii pot cere să mănânce mai des în timp ce alţii se limitează la trei mese pe zi. Atâta timp cât sunt alimente sănătoase, puteţi să-i oferiţi orice; încercaţi să descoperiţi gusturile şi preferinţele copilului şi să-l îndrumaţi spre o alimentaţie sănătoasă, spre un ritm regulat de alimentaţie, fără însă a-l obliga sau forţa să mănânce o anumită cantitate sau la o anumită oră şi fără a-l refuza dacă i se face foame între mese. Încercaţi însă să limitaţi pe cât posibil consumul excesiv de dulciuri. În privinţa greutăţii, aceasta este uşor crescută raportată la vârstă, dar aceasta se interpretează şi în funcţie de talie (înălţime). Oricum, nu este cazul să-i impuneţi un regim drastic; este suficient să reduceţi consumul de dulciuri şi făinoase şi să o stimulaţi să facă mişcare (petreceţi mai mult timp în aer liber, să se plimbe şi să alerge în parc).
Dupa ce copilul a împlinit un an, laptele matern sau formulele de lapte pot fi înlocuite cu lapte integral. Nu se recomandă încă folosirea laptelui degresat sau semidegresat (cu procent de 2% grăsime) până când copilul nu împlineşte vârsta de 2 ani, deoarece organismul său are nevoie de caloriile furnizate de bogatul conţinut lipidic al laptelui. Laptele integral nu reprezintă o opţiune sănătoasă pentru dieta copilului sub 1 an (sugar), specialiştii demonstrând că introducerea lui în dietă determină atât o citopenie sangvină (cu scăderea numărului de hematii, trombocite, leucocite), cât şi un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat în copilărie. Consumul excesiv de lapte de vacă este de evitat deoarece are un conţinut scăzut în nutrienţi şi prin cantitatea mică de fier pe care o aduce în organism, predispune la apariţia anemiei. Brânza făcută în casă şi iaurtul pot fi introduse în cantităţi mici în dietă pe parcursul dezvoltării copilului. La vârsta de 1 an majoritatea nutrienţilor ar trebui să provină din carne, fructe, legume, pâine, cereale şi lactate, în special lapte integral. Diversificarea regimului este menită să asigure necesarul de vitamine şi minerale al organismului.

         Dupa vârsta de 1-1,5 ani, ritmul dezvoltării nu mai este fel de accelerat ca în perioada de sugar, însă se menţine în continuare crescut (greutatea copilului nu se va mai dubla, ca până la această vârstă). Nevoile nutriţionale la vârsta de 1,5 ani scad raportat la suprafaţa corporală, însă nu şi la cheltuiala energetică. Spre deosebire de sugar, copilul de 1 an are o activitate fizică mai intensă pe măsură ce devine capabil să meargă şi să exploreze mediul din jur. O caracteristică a acestei perioade este reprezentată de numărul relativ crescut al meselor, 4-6/zi, care sunt însă reduse cantitativ (copilul mănâncă puţin şi des).
De reţinut!
Piramida alimentară a fost creată de specialişti cu scopul de a orienta individul spre o dietă cât mai echilibrată şi sănătoasă. Utilizând recomandările incluse în aceasta, se pot realiza regimuri conţinând produse variate, bogate în nutrienţi, în concentraţii optime, fără a destabiliza alimentaţia prin surplusuri de calorii, lipide (în special grăsimi saturate şi colesterol), zahăr, sare.

Alimentele sunt aranjate în piramidă, de la bază spre vârf, în funcţie de cantitatea ce trebuie consumată zilnic, astfel:
- la bază sunt cerealele integrale (faină de grâu integrală, fulgi de ovăz, orez brun) şi cereale rafinate (pâine albă, orez decorticat); acestea sunt produse bogate în fibre, fier şi multe dintre vitaminele complexului B (tiamina, niacina, acid folic); se recomandă consumul a 6-11 porţii/zi (o porţie putând conţine o felie de pâine, un bol mic cu cereale, 100 grame de orez gătit);
- urmează fructele şi legumele (sunt recomandate 2-5 porţii/zi), importanţa lor fiind dată de conţinutul în fibre, vitamina C, acid folic, potasiu;
- grupa proteinelor conţine carne, peşte, ouă, legume uscate - acestea asigură un aport important de fier şi zinc, pe lângă bogatul conţinut în proteine; se recomandă 2-3 porţii a câte 70-100 grame/zi; pe aceeaşi treaptă ca importanţă sunt plasate produsele lactate (lapte integral, semi sau complet degresat, brânzeturi, iaurturi), deserturile pe bază de lapte (îngheţată, budinci); datorită conţinutului în calciu, potasiu, vitamina D, se recomandă consumul a minimum 3 porţii/zi (mai crescut în cazul copiilor, adolescenţilor şi femeilor ce alăptează);
- la vârful piramidei se află uleiurile, grăsimile şi dulciurile: ele reprezintă cel mai mic procent de alimente din dietă şi trebuie consumate ocazional deoarece aduc multe calorii, în detrimentul substanţelor nutritive, pe care le conţin în cantităţi reduse. În această categorie sunt incluse uleiurile vegetale, margarina, smântâna, zahărul, băuturile carbogazoase şi deserturile.


 












 


Wednesday, September 7, 2011

Bebelusul la 10 luni!


La 10 luni, cei mai multi dintre bebelusi invata zilnic ceva nou. Ca parinti, nu trebuie sa comparam cunostintele bebelusului nostru, cu ale altuia, intristandu-ne la gandul ca al nostru este “mai in urma”. Ceea ce conteaza cel mai mult este sa fie sanatos si fericit.
Alex a implinit 11 luni, pe 7 septembrie. Pot sa va spun ca este un baietel energic, activ, plin de viata si vesel mereu. In fiecare zi, ma bucura cu tot ceea ce face, ma binedispune, prezenta lui in casa noastra este o binecuvantare. Luna trecuta (12 august 2011) am fost la Sibiu, in vizita la nasa lui Alex. Fiind pima noastra vacanta, imi faceam tot felul de ganduri inainte de a pleca, de genul : daca o sa reziste la un drum asa de lung, daca o sa fie morocanos, agitat, daca…daca…dar spre marea mea surprindere, totul a decurs chiar bine. Nu ma gandeam ca o sa fie atat de vesel si a fost incantat de fiecare loc, de fiecare lucru nou, de tot…A fost o relaxare si pentru noi, ca parinti…Tot la Sibiu i-au mai iesit inca 2 dinti jos, deci acum are 4 dinti jos.
Se mai intampla ca unii bebelusi sa devina mofturosi. Nu le mai place laptele, dar mamicile nu trebuie sa renunte la alaptare. Din contra, mamicile trebuie sa incerce cu delicatete sa “ii convinga” ca inca au nevoie de el. Nu trebuie insistat si mai ales, nu trebuie fortati. In cazul celor care mananca formule de lapte, se pot adauga cereale adaptate varstei, astfel modificandu-se gustul laptelui. Cei mai multi dintre bebelusi il prefera asa. Este bine de retinut ca bebelusii alaptati, accepta foarte greu formulele de lapte. De aceea, este nevoie de multa rabdare din partea mamicilor.

 Somnul
Pentru cei mai multi dintre bebelusi este luna in care se “indragostesc” de o anumita jucarie, in general de jucarii din plus, pentru ca sunt moi si placute la atingere. Vor dormi cu ea in fiecare seara, unii refuzand sa se culce, daca nu o au in preajma. Noaptea dorm 10-12 ore, iar in timpul zilei mai au inca 2 perioade scurte de somn, de 1-2 ore. Alex nu are inca o jucarie preferata cu care sa adoarma, el adoarme cu mana fie in parul lui, fie in parul meu sau a tatalui lui. Are o placere  sa-ti mangaie parul. Alex doarme de la ora 22 pana dimineata la ora 9. Dar eu inca ma mai trezesc de 2 ori pe noapte pentru a-l hrani.

Ce stiu sa faca
Este “luna mersului pe mobila”. Se tin de orice gasesc in cale pentru a merge, mobila, pereti etc. Unii dintre bebelusi reusesc sa isi tina echilibrul fara a se sprijini pentru putin timp, iar alti si mai precoci merg deja singuri! Nu trebuie sa ne panicam daca copilul nostru inca nu merge. Fiecare dintre copii este unic si isi urmeaza etapele proprii de dezvoltare. Cei mai multi merg singuri in jurul varstei de 1 an. Alex merge destul de bine, mult mai stabil, merge tinandu-se de mobila, pat, etc, inclusiv isi tine echilibrul fara a se sprijini de nimic, timp de aproape 1 minut. A inceput sa cunoasca casa, mergand in picioare, deschide dulapurile, deschide usa pentru a iesi din camera, urca scarile.A facut si vreo 2 pasi singur. Este posibil ca la 1 an sa mearga singurel.
Pe data de 27 august a mers singur in domitor. A fost un moment foarte emotionant. M-am bucurat. Nu vreau sa-l fortez, sa faca el mereu fiecare miscare atunci cand va fi organismul lui pregatit.Acum merge de-a busilea, fie in picioare tinandu-se de ceva. Umbla prin toate dulapurile, trebuie sa le pun sigurante. Tot in aceasta luna, bebelusii invata sa prinda intre degete jucarii si lucruri foarte mici (de exemplu, firimituri de paine, biscuiti etc). Unii copii isi largesc vocabularul de cuvinte din 2 silabe (ga-ga, ba-ba etc). In oricare dintre situatii, bebelusilor trebuie sa li vorbeasca foarte mult, clar si corect.

Jucarii preferate
Cei mai multi bebelusi sunt mult mai interesati de orice altceva inafara de jucariile lor: cutii, borcanase, linguri, sticle, toate constituie pentru ei jucarii. Incep sa le placa jucariile care se stivuiesc sau se introduc una intr-alta, dar inca nu reusesc singuri aceste performante. Trebuiesc ajutati de parinti, sa se joace cu ele.

Motricitatea generala


• Culcat pe spate sau pe burta, sugarul se intoarce pe o parte sau pe alta, se rostogoleste, se poate ridica in sezut si uneori porneste in patru labe.

Statul in sezut. Cu timpul a ajuns ca in aceasta pozitie sa stea liber, cu echilibru bun; se sprijina in fata, lateral si in spate cu usurinta. Se deplaseaza sezand inainte si in jurul axului corpului.

Ridicarea in picioare. Cei mai multi se ridica tinandu-se de obiecte; putini reusesc sa se ridice singuri (uneori). Dupa ce sugarul s-a ridicat si se sprijina, sta destul de stabil si se deplaseaza lateral de-a lungul unor mobile sau tinandu-se de marginea patului.

Motricitatea fina

Capacitatea de a opune degetul mare degetului aratator este una dintre marile cuceriri ale omului care permite folosirea mainilor la operatiuni fine (scris, mestesuguri etc). Dobandirea acestei capacitati are loc intre a 9-a si a 11-a luna. De la 6 luni (cand miscarile manutelor erau atat de neajutorate atunci cand vroia sa apuce un obiect mic) pana la 10 luni (cand, cu o miscare gratioasa, reuseste sa ridice intre degetul mare si aratator o firimitura de paine) a intervenit un progres urias in coordonarea nervoasa .

Alte progrese ale dezvoltarii motorii

In general, copilul va practica si isi va desavarsi achizitiile din luna precedenta. Nu se inregistreaza progrese remarcabile. In ceea ce priveste mersul sprijinit, nu exista o regula generala: unii reusesc destul de bine, in timp ce altii (mai putini, este adevarat) nici nu incearca!


Limbajul

               Unii copii continua sa-si imbogateasca vocabularul cu alte cuvinte bisilabice, altii nu se grabesc deloc sa vorbeasca.
Cuvintele sunt fara adresa. Experimenteaza noi sunete si pronunta mai multe silabe odata. Poti sa ii incurajezi interesul pentru limbaj vorbind cat mai mult cu el, raspunzandu-i de fiecare data. Acest dialog este crucial si il va invata ce inseamna comunicarea intre doua persoane. Chiar daca bebelusul tau nu vorbeste prea mult, probabil iti poate spune ceea ce doreste aratand cu degetul si gangurind.Copilul tau va socializa cu ceilalti bebelusi. S-ar putea sa aiba si o paturica sau un animal de plus preferat care il linisteste si il calmeaza.

Tuesday, August 2, 2011

Bebelusul la 9 luni!

 
               Alex dupa ce a implinit 9 luni a invatat sa fie mai stabil in picioare si sa se deplaseze prin casa tinadu-se de pat, mobila. Mai impiedicat, mai nesigur, dar curajos, Alex  a luat-o din loc, iar eu am fost alaturi de el, gata sa-l sustin. Luna aceasta el isi va concentra atentia asupra perfectionarii acestor capacitati. Deja stie sa stea in sezut cu mult mai multa incredere, asa ca va incerca sa stea si in picioare fara ajutor. Alex sta in picoare aproape 1 minut, fara sa fie sustinut de nimeni. Vrea tot mai mult sa mearga prin casa, sa exploreze fiecare coltisor de casa, iar cand iesim afara este foarte bucuros, deoarece sunt lucruri noi, gen:pietre, ambalaje goale, mucuri de tigara,etc. Orice duce la gura, cand venim de afara, Alex necesita baita. Incercarile sale pot dura mai mult sau mai putin, in functie de dezvoltarea aptitudinilor fiecarui copil in parte. Acestea sunt etape pe care bebelusul le va parcurge pana va invata sa mearga. Echilibrul se mentine mult mai usor, ridica jucariile cu ambele maini si reactioneaza cand este strigat pe nume.

              Este important ca la aceasta varsta sa fie incurajate verbal toate tipurile de activitati fizice, deoarece sistemul nervos este suficient de dezvoltat pentru a intelege anumite afirmatii sau respectiv negatii ale mamei. Cuvintele precum "bravo! sau bine!capata inteles dupa varsta de 7 luni si incurajeaza copilul.
Prin dobandirea unei mobilitati mai bune si a unui control nervos adecvat, copilul se poate bucura si de jocuri mai complexe care implica mutarea unui obiect dintr-o mana in alta, ridicarea de pe podea a jucariilor sau aruncarea acestora.

            Jucariile lui sunt foarte importante pentru el. Ia-i o jucarie din mana si vei observa ca bebe va avea de obiectat. Un sfat: inainte sa-i iei jucaria din mana, ademeneste-l cu alta. Fii prietenul lui de joaca si faceti schimb de jucarii. Astfel il inveti sa primeasca si sa daruiasca. Spune-i: "Poftim" si "Multumesc".
Jucati-va si cu mingea. Aseaza-te in fata lui si impinge-i mingea incurajandu-l sa ti-o trimita inapoi. Ofera-i jucarii de sortare, cu diverse forme colorate care trebuie potrivite. Nu se va descurca de prima data, dar va fi curios cand ii vei face instructajul, iar, daca va refuza sa potriveasca singur piesele, s-ar putea sa ti le dea tie, rand pe rand, pentru ca tu sa le asezi la locul potrivit.

               Bebelusul tau a implinit 9 luni si te surprinde cat de activ este la masa, cat de mult ii place sa incerce sa manance singur, sa-si bage manutele in bolul cu mancare. Este curios sa foloseasca lingurita, dar prefera sa se hraneasca singur, cu mainile. Fata lui este plina de mancare, iar el se amuza, concentrandu-se in acelasi timp sa bage in gurita mancarea pe care i-ai pregatit-o.

Performantele pe care le-a atins la aceasta varsta te fac sa te simti mandra, caci bebelusul misca alimentele dintr-o parte in alta a gurii, isi arcuieste buzele in jurul marginei canitei, mesteca dupa un model rotativ. Poti, incetul cu incetul, sa-i dai bucati mici de alimente moi si alimente macinate sau tocate marunt.

Spune "NU!"

Bebelusul tau a inceput sa cunoasca sensul cuvantului "nu", dar inca nu te asculta. Asteapta-te sa puna din nou mana pe cana fierbinte, chiar si dupa ce i-ai interzis acest lucru. Fii pregatita sa incerce din nou sa se urce pe o suprafata inalta, chiar daca tocmai a cazut. Este bine sa-l folosesti pe "nu" mai rar. Incearca, la inceput, sa-i distragi atentia. Daca ii interzici o actiune care l-ar putea vatama si ii spui ferm "nu", incearca sa-l orientezi catre alte activitati.

La aceasta varsta, Alex se misca mult in pat, se intoarce pe toate partile, astfel incat se incurca in paturi si cearsafuri.El nu suporta nimic pe el, de aceea prefer sa-l imbrac mai bine pe timpul noptii. De aceea nu i se va pune decat un singur cearsaf pe dedesubt (cearsafurile-husa sunt cele mai practice pentru ca raman intinse tot timpul) si va fi acoperit cu o singura patura.

La trezirea din somn, Alex este vesel si activ. Cand se trezeste, mama il ia in brate, ii vorbeste, ii arata cat este de multumita ca l-a regasit, apoi il schimba si-i da sa manance.
Aceste reintalniri matinale vesele, la trezirea sugarului mare si copilului mic reprezinta un mod sigur de a evita dificultatile de a adormi, care pot surveni mai tarziu; daca este asigurat ca la trezire isi vede mama, nu-i va mai fi teama.

In timpul zilei, perioadele de somn devin mai scurte. Unii copii mai dorm de 3 ori in cursul zilei, altii o singura data, dar mai prelungit. Alex are perioade cand doarme de 2 ori pe zi , cate 2ore,si perioade cand doarme o singura data pe zi,dar somnul este de 3-4 ore.

Probleme de profilaxie (www.copilul.ro)


a) La 9 luni vitamina D se poate administra pe gura (200.000 u.i.). La cei care primesc vitamina D in administrari zilnice, se continua profilaxia, dozele fiind fixate de medic.

b)La noi in tara, se obisnuieste ca intre 9 luni si 15 luni sa se administreze vaccinul antirujeolic, in timp ce in alte tari, vaccinul antirujeolic (simplu sau asociat cu cel antirubeolic si antioreion) se administreaza la 14 luni. Uneori, intre a 6-a zi si a 9-a zi de la vaccinare copilul poate prezenta reactie vaccinala: febra, agitatie, guturai, chiar o eruptie asemanatoare celei din rujeola. Se va combate febra si agitatia. Reactia dispare in 1-5 zile.



 

Wednesday, June 29, 2011

Bebelusul la 8 luni!

Dragi mamici,

       La varsta de 8 luni, bebelusilor incep sa le iasa dintii, asta in cazul in care nu au iesit de la 4 sau 6 lui.Lui Alex i-a iesit primul dintisor pe data de 21-22 iunie,  adica la 8 luni si jumatate. Este o perioada mai neplacuta, din cauza acestui fapt, atat pentru bebelus cat si pentru tine.Este mai agitat, mai nervos, mananca mai putin, face diaree, etc.Asa s-a manifestat aparitia dintisorului la Alex. Dar macar dormea noaptea...Nu i-am suprasolicitat stomacelul cu produse calmante, gen nurofen, panadol, etc, pentru ca nu a fost nevoie.I-am dat de 2 ori nurofen, cate 2,5 ml.Am preferat sa-i dau ceva natural, pe baza de plante, si anume chamomila ch 30. Se gaseste la farmaciile naturiste, este un remediu homeopat, si se foloseste in momentele in care bebelusul este agitat si nervos.
       Un lucru de care sunt foarte fericita este ca Alex face la olita. Pe data de 24 iunie i-am cumparat olita, tip scaunel. Cand l-am asezat prima data a fost incantat, chiar radea.Il asez de mai multe ori pe zi, pentru a se invata cu olita. In fiecare dimineata, dupa ce se trezeste il asez pe olita...deja a prins ideea....sunt foarte bucuroasa.....
In a 8-a luna, bebelusul sta deja foarte bine nesprijinit si se taraste pe jos.Este foarte vioi, tipa strident si scoate sunete diferentiate, precum "ma-ma, da-da", fara a le asocia insa vreunui obiect. Alex de ceva vreme striga ta-ta, ba-ba, apa, pa-pa.
Miscarile mainilor sunt inca destul de poticnite, dar nu mai este la fel de neindemantic. In acest stadiu, bebelusul poate ridica si tine in maini o minge. A invatat sa culeaga si obiecte mici, precum nasturii, care atentie, pot fi periculosi! Obiectele mici pot fi degraba inghitite sau introduse in nas, cazurile fiind numeroase.

Una dintre distractiile sale preferate in luna a 8-a este sa-si ridice picioarele sus, pentru a si le arunca apoi cu putere, in pat. Se rasuceste rapid de pe spate pe burta si invers. Este ca o sfarleaza. Se foieste permanent, astfel incat asternutul patului este mereu deranjat. La fel se comporta si Alex...

La 8 luni, bebelusul se sprijina bine pe picioruse, atunci cand este ridicat de subtiori si se deplaseaza in mare viteza si sigur pe sine. Alex nu merge in patru labe, dar merge bine pe picioare, sustinut.Se ridica singurel la marginea patutului....Acum Alex are 9 kg si 70 cm inaltime.(la 8 luni jumatate).Este un copil sanatos, cuminte si dezvoltat bine corespunzator varstei lui.


Sa nu credeti ca la 8 luni bebelusul nu pricepe. El este foarte prezent si atent la tot ce se intampla, inmagazinand continuu informatii, formandu-si obiceiuri si deprinderi in urma a ceea ce observa la ceilalti si in functie de programul cu care l-ati obisnuit. Educatia a inceput de mult deja, de aceea trebuie avuta mare grija la exemplul personal, la propriile obiceiuri bune sau rele, deoarece pentru copi suntem principalul etalon.

Dezvoltarea motorie (www.copilul.ro)

a) Culcat pe spate sugarul nu mai ramane in aceasta pozitie, ci se intoarce pe ambele parti si se poate rostogoli.

b) Asezat pe burta, isi controleaza bine capul, isi intinde bine bratele, trunchiul si membrele inferioare. Din pozitia pe burta, sugarul trece in pozitia de mers in patru labe, la inceput inca nesigur inaintand de-a busilea. Unii se invartesc inca in jurul propriului ax, iar altii se deplaseaza inapoi. De subliniat faptul ca sunt copii care sar peste aceasta etapa, trecand direct la mersul in picioare sprijinit de mobilierul din casa.

c) Pozitia sezand. Sugarul se tine bine pe sezut, fara nici un sprijin, dar nu poate inca sa treaca din pozitia culcat in aceea de asezat; nu va reusi aceasta performanta intre 8 si 10 luni. 

Puteti sa-i procurati un scaun inalt, special, sau sa-l instalati intr-un fotoliu mare; va fi incantat de aceasta favoare si va putea sa asiste la activitatile familiei.
Cand este asezat pe un plan perfect orizontal el tine spatele drept si are un control bun al trunchiului si capului. Se misca in jurul axului propriu, iar miscarile sunt bine coordonate.

d) Ridicarea in picioare. Doar o mica parte din sugari apuca de gratiile patului si se ridica singuri in picioare. In schimb, la aceasta varsta, sugarul se prinde de mainile mamei si se ridica in picioare, apoi sta in aceasta pozitie, cu usoara balansare, tinand degetele de la picioare indoite ca si cand ar vrea sa apuce asternutul.

In aceasta pozitie nu are un echilibru stabil, dar, apucat de axile, sugarul paseste, nesigur, uneori deplasand inainte acelasi picior. Reflexul de apucare al talpilor se mentine.

Motricitatea fina. Apucarea


Apuca cu tot mai multa usurinta: se napusteste cu mana cu mai multa precizie asupra unui obiect dorit si il prinde intre palma si degetul mare. Un nou progres important: apuca obiectul cu degetele, il trece dintr-o mana in alta si il cuprinde cu privirea. 

Cand apuca un cub, il tine in asa fel incat mai poate apuca unul. Se intinde sa apuce toate jucariile din jurul lui. Le urmareste cu privirea daca au cazut. Da drumul intentionat la obiecte. Se joaca la masa cu obiecte de diferite dimensiuni si incearca sa constate ce se intampla daca le misca sau le arunca.

Arunca un obiect pe podea si mama il ridica; repeta operatiunea de multe ori, fara sa se plictiseasca. Din orice pozitie stabila intinde mana pentru apucarea obiectelor, chiar incearca sa ajunga la obiecte aflate in afara sferei lui de actiune. Mainile sunt deschise si degetele pregatite pentru activitatea motorie mai fina.

Mainile se intalnesc pe linia mediana; se joaca mult cu mainile si picioarele. Pipaie si atinge obiecte; invata sa cunoasca diferite materiale, sa deosebeasca suprafete placute si dezagreabile, fata de care reactioneaza prin placere sau disconfort.
Dezvoltarea proceselor senzoriale


Auzul si localizarea sunetelor. Asculta zgomote si se intoarce spre sursa sonora. La zgomote neplacute reactioneaza cu disconfort.

Vederea si miscarea globilor oculari. Coordonarea miscarilor globilor oculari este buna. Urmareste in toate planurile. Cei mai multi dintre sugari nu mai manifesta strabism.

Percepe timpul? Este dificil sa intelegem cum copilul prinde notiunea de timp, dar este foarte probabil ca o realizeaza prin derularea celor 24 de ore, prin alternanta zi-noapte, veghe-somn, zgomot-tacere, foame-satietate, activitate-repaus; se creeaza modele de ritmuri percepute atat prin senzatii interioare, cat si prin excitatii exterioare.

Astfel, de indata ce a trecut de sase-sapte luni, copilul stie ca dimineata sau seara este ora mesei, a plimbarii sau a reintoarcerii tatalui sau. Timpul copilului se construieste cu atat mai bine cu cat mama stie sa se adapteze ritmului sau.

Spatiul copilului. Pentru copil, spatiul pare sa se elaboreze pornind de la senzatia si perceperea corpului, care permit sa separe ceea ce este el de ceea ce nu este el; mai intai mama lui, apoi celelalte fiinte apropiate, obiectele, patutul, camera. Spatiul copilului se construieste in raport cu mama pe care o vede si o aude cum se deplaseaza, ii vede fata de aproape si de departe, ii aude vocea indepartata si apropiata, o pierde si o regaseste mereu, in timp ce este plimbat cu caruciorul descopera animalele, strazile, automobilele, casele.

Pune-i la indemana jucarii, obiecte mici pe care el le apuca, le pierde, le regaseste impreuna cu tine si astfel putin cate putin isi da seama de contururile, de consistenta (tare-moale), de greutatea (greu-usor), apoi de culoarea lor si, in cateva luni, va putea sa le dea un nume.

Monday, May 30, 2011

Dezvoltarea bebelusului la 7 luni!

Incep aceasta postare prin a-mi lauda fiul pentru progresul minunat pe care l-a facut.Pe data de 20 mai a spus mama foarte clar(la 7 luni jumatate).El a mai incercat sa spuna ma, ma, ma, dar de data asta a spus cuvantul mama.A fost un moment emotionant, plin de bucurie in suflet.Cand mai plange noaptea, cand vrea la mine in brate spune mama, sau daca plec din camera striga dupa mine:mama.Nu pot descrie in cuvinte ce am simtit….La 7 luni, Alex statea foarte bine in poponet, uneori se mai rasturna daca vroia sa ajunga la o jucarie. Se rostogoleste singur de pe spate pe burta, si mai putin de pe burta pe spate, uneori reuseste, uneori nu.
Observi explozia de energie. Acest moment se considera a fi unul de trecere la un nivel de inteligenta instrumentala. Vei observa la bebelusul tau tendintele de afirmare manifestate prin dorinta de a fi vazut si de a vedea la randul sau. Aceasta schimbare nu exclude nevoia bebelusului de mama lui. Acesta are foarte mare nevoie de afectiunea mamei sale in primul an de viata. Prezenta stabila a mamei contribuie vital la dezvoltarea normal a copilului. Cercetatorii sunt de parere ca separarea de mama pentru mai mult de o luna, duce la depresie caracterizata prin tulburari de somn, scaderea tonusului muscular, susceptibilitate la boli, sociabilitate scazuta, refuz, apatie, somnolenta.
Este momentul cel mai potrivit sa te gandesti la siguranta copilului tau. Uita-te prin casa cu mare grija. Incepi si acopera prizele electrice, ascunde cablurile dupa draperii, muta obiectele care se sparg sau care sunt taioase din locurile in care poate ajunge copilul tau. Ai in vedere locurile din casa unde va trebui sa pui "bariere" - in mod sigur la capetele scarilor.Este foarte important ca bebelusul sa aiba un spatiu asigurat pe care sa-l exploreze, deoarece pentru viitoarele luni acesta va fi "job-ul" lui - sa caute, sa cerceteze fiecare coltisor, fiecare crapatura din casa. In aceasta etapa de dezvoltare, bebelusii sunt foarte curiosi si iscoditori.

Mami, lauda-mi progresele!

Incepand cu aceasta varsta copilul incepe sa se agate de grilajul patutului sau de picioarele scaunelor sau meselor. Alex incearca sa se ridice agatandu-se de mine, si reuseste.De asemenea, la aceasta varsta, incep sa apara manifestari de inteligenta adaptativa practica, in sensul ca bebelusul va actiona activ asupra mediului. Spatiul se largeste in cuprindere, iar imitatia este activa. Vei fi magulita sa constati ca bebelusul tau manifesta insusiri de sesizare a dispozitiei tale si ca incearca sa-ti capteze bunavointa si atentia.
Asa-mi place sa ma joc!

Jocul are o reala importanta in cresterea si dezvoltarea copiilor. Faceti impreuna activitati in fata oglinzii. Incurajeaza-i verbalizarea repetand dupa el, surazand si aratandu-i bucuria prin intonatie. In timpul baitei si al schimbarii scutecului, vorbeste-i despre gesturile tale, explica-i tot ceea ce faci pentru a-l spala. Atrage-i atentia asupra zgomotelor din casa sau din exterior.
Alex este foarte atent atunci cand ii vorbesc, uneori incearca sa miste si el gurita , doar ca nu ii ies cuvintele.

Alimentatia

Alex peste cateva zile face 8 luni (pe 7 iunie 2011).Eu am inceput diversificarea alimentatiei la 6 luni (asa am considerat eu ca este mai bine pentru organismul lui).Unele mamici incep pe la 3, 4 luni. Pana acum i-am dat: suc de fructe, supa de zarzavaturi, fructe pasate: mar, para, banana, mango, piersica, nectarina, biscuiti, carne de pui, galbenus de ou, carne de vita, branza de vaci, iaurt cu fructe si cereale la masa de noapte. Zilele astea vreau sa-i dau ficat de pasare, apoi peste. Bineinteles, alimentele le-am introdus treptat, in functie de varsta. Ce nu-i placea, am evitat sa-i mai fac. Niciodata nu l-am fortat sa manance ceva.
Siguranta in cada!

Alex de la 6 luni a inceput sa faca baie cu mine in cada. Este foarte bucuros cand vede apa. Sare in apa, inoata, este o relaxare totala pentru el. Baita este momentul cel mai bun sa comunici cu copilul tau dupa o zi lunga. Incearca temperatura apei cu cotul tau (este foarte sensibil la temperatura comparativ cu palmele). Trebuie sa ai la indemana tot ceea ce-ti trebuie: prosop, burete, sapun, sampon. Scoate copilul din apa cu multa grija, acopera-l repede cu prosopul si sterge-l bine. Adesea, nu apa ii sperie pe copii si ii determina sa nu le placa baita, ci faptul ca dupa aceea sunt uzi si le este frig.

Frica de straini!
Undeva intre 6 si 12 luni, bebelusul tau poate da primele semne ca incepe sa fie precaut fata de straini. Poate manifesta respingere fata de persoane cunoscute sau necunoscute. Este o faza normala a existentei lor, copiii fiind afectati in proportii diferite.Rolul tau este foarte important in a-l ajuta pe copil sa accepte strainii. In primul rand, nu trebuie sa te scuzi pentru reactiile bebelusului. Reactia sa nu este un indicator al lipsei de securitate sau al inabilitatii tale ca parinte in a-l ingriji.
In schimb, vorbeste-i bebelusului despre persoana straina. Bebelusul va accepte mult mai repede persoana in cauza daca va simti ca tu o accepti. Daca tie iti place persoana, atunci poate ca va fi in regula. Fiind in siguranta in bratele tale, bebelusul va privi fata misterioasei persoane si va asculta tonul conversatiei dintre voi. Pastreaza o distanta fata de persoana respectiva pentru ca el sa se simta confortabil. Pe acei copii care sunt foarte sensibili la persoanele straine, nu este o idee buna sa-i obligi sa se duca in bratele acestora. In timp, copilul va gasi o cale de a inviora atmosfera in stilul sau propriu.
Si Alex are retigente asupra unor persoane, plange daca este luat in brate de acele persoane. Cred ca timbrul vocii conteaza pentru el, sa fie unul calm si placut.Ca si oamenii mari, are simpatii si antipatii…glumesc…. 
Teama de despartire
De asemenea, in jurul acestei varste, bebelusii pot accepta foarte greu despartirea de tine. Teama de despartire poate sa apara oricand dupa 6 luni, dar de obicei are un maxim in jurul varstei de 12 luni.
Despartirea este si pentru parinti o uriasa piatra de hotar. Daca bebelusul este suparat sau se agata de tine, asta va face sa ti se rupa inima. Este o etapa normala in dezvoltarea sa. Iata cateva strategii pe care le poti adopta pentru a te ajuta sa faci despartirea mai usoara:
·         Lasa-l cu o persoana in care si tu si el aveti incredere. Strainii si teama de despartire merg adeseori mana in mana. Stati un timp impreuna cu persoana care il va ingriji, astfel ca va simti ca tu insati ai incredere in aceasta persoana.
·         Comunica-i persoanei in cauza modurile particulare in care trebuie ingrijit copilul. Are el o paturica preferata? Foloseste suzeta? Care este programul lui de somn? Cum ii place sa fie tinut in brate? Exista anumite cuvinte in vocabularul lui care definesc anumite obiecte?
·         Daca despartirea are loc regulat, incearca sa stabilesti niste reguli. Daca stiu ce va urma, copiii se simt mult mai in siguranta.
·         Intotdeauna - chiar daca copilul tau se joaca linistit si fericit - spune "la revedere". Spune-i ca te vei intoarce si ca-i doresti sa se distreze in compania ......(numele persoanei care-l ingrijeste). Un "la revedere" prelungit este neplacut pentru oricine. Fii scurta, decisa. Copilului ii va fi mai usor daca va sti ca nu-ti faci griji daca-l lasi cu persoana care-l ingrijeste.



Tuesday, May 3, 2011

Bebelusul la 6 luni!

Până la sfârşitul lunii, probabil sugarul tău stă în şezut fără suport; poate fi capabil chiar să se aşeze singur în această poziţie.În curând, echilibrul lui se îmbunătăţeşte şi va începe să combine statul în şezut cu alte activităţi cum ar fi joaca. De asemenea, bebeluşul tău ar putea merge de-a buşilea sau în patru labe până atunci. Chiar dacă s-ar putea la început să se deplaseze de-a-ndârătelea, va învăţa repede să-şi reorganizeze mişcările. Unii sugari sar peste aceste etape şi învaţă să meargă direct în jurul vârstei de 1 an.
         Pe măsură ce copilul tău învaţă să meargă, curiozitatea se combină cu frica. El vrea să exploreze camera aflată de cealaltă parte a uşii, dar nici nu vrea să te părăsească. Eventual, îşi va înfrânge teama şi va înainta cu greu, dar se va întoarce repede pentru a se asigura că nu ai dispărut.
Bebeluşul tău îşi foloseşte acum mâinile pentru a imita mişcări pe care le-a văzut. În următoarea lună sau două, el probabil va manifesta preferinţa pentru mâna dreaptă sau cea stângă. Continuă să treacă obiectele dintr-o mână în alta şi va ridica, scutura, lovi, împinge, strânge, rostogoli şi arunca tot ce-i este accesibil.
Copilul tău îşi exprimă plăcerea printr-o largă varietate de sunete, de la gângurit uşor până la ţipete stridente de bucurie. Încercă frecvent să imite sunetele emise de adulţi şi învaţă semnificaţia cuvântului „nu” din tonul vocii tale.
Bebeluşul tău devine de asemenea conştient de faptul că lucrurile continuă să există chiar şi când nu le poate vedea. El caută obiectele pe care le-a scăpat şi poate recunoaşte o jucărie cunoscută chiar dacă mare parte din această e ascunsă. Curând va descoperi că el, chiar dacă nu poate ajunge la o jucărie, poate ajunge la păturica pe care se află aceasta şi, trăgând de păturică, poate obţine jucăria.
Obiceiurile legate de somn şi alimentaţie vor rămâne aproximativ aceleaşi. Se va bucura de mâncatul cu degetele sau va vrea să ţină singur biberonul în timp ce bea. Mulţi acceptă la această vârstă să bea din ceaşcă. Continuă să-i oferi alimente noi în mod regulat şi când îşi pierde interesul şi începe să se agite, s-a săturat.
Încă eşti centrul universului bebeluşului tău. Până acum, când a folosit cuvintele „mama” sau „tata”, el probabil se adresa oricui sau exprima o nemulţumire. Însă în câteva săptămâni, va înţelege că o singură persoană este Mama.
Dezvoltare fizică
  • Îşi echilibrează bine capul
  • Poate merge mai mult de-a buşilea decât în patru labe
  • Îşi ridică şi coboară funduleţul în timp ce stă pe spate
  • Se pune în mâini şi genunchi şi se balansează înainte şi înapoi
  • Ţine câte un obiect în fiecare mână şi le loveşte între ele.
  • Îi place să-şi exploreze corpul cu gura sau mâinile
  • Îşi foloseşte mâinile pentru a apuca obiectele
  • Poate avea unul sau doi dinţi
Dezvoltare socială
  • Învaţă semnificaţia cuvântului „nu” din tonul vocii
  • Îşi arată dorinţa de a fi inclus în activităţile sociale
Dezvoltare intelectuală
  • Arată mai mult interes pentru detalii
  • Înţelege că obiectele există chiar şi când nu le vede
  • Poate asocia poza unui copil cu el şi scoate un sunet adecvat
  • Ştie cine este Mama şi că este doar una singură
  • Îşi poate selecta numele dintr-o discuţie
  • Începe să înveţe consecinţele acţiunilor sale
  • Imită sunete sau serii de sunete
  • Pronunţă primele bisilabe (mama, tata, dada, papa)
 Probabil ca in aceste 6 luni, in timpul vizitelor sau plimbarilor prin parc, ai cunoscut si alti bebelusi de aceeasi varsta cu al tau. Curioase, mamele sunt atente la diferente: "Ce a mai facut al tau?", "Ce poate si stie bebelusul tau?" - acestea sunt subiecte de discutie intre mamici. Nu te ingrijora cand constati ca nu exista acelasi ritm de dezvoltare. Exista diferente psihoindividuale evidente intre copiii pana la un an! Acestea se manifesta in conduita si in stilul lor. Din acest punct de vedere, exista copii nervosi si iritabili. Acestia au reactii vehemente de disconfort la cele mai mici dificultati sau situatii ce le solicita efort sau ii contrazic.

Sunday, April 17, 2011

Dezvotarea bebelusului la 5 luni!

Multi dintre bebelusi reusesc sa stea in fundulet, insa nu trebuie fortati sa faca acest lucru daca nu sunt inca " pregatiti"; nu-i puneti intre perne si  nu-i fortati sa stea in fundulet sau sa adopte o anumita pozitie daca nu le face placere; sub nici o forma nu trebuie pusi in premergator, chiar daca par a se descurca foarte bine; fiecare copil are ritmul sau propriu de crestere si dezvoltare; miscarile lor sunt tot mai complexe si mai articulate; se pot intoarce de pe spate pe burta, se joaca cu manutele si piciorusele; pot prinde cu manuta diferite jucarii, unii le pot trece dintr-o mana in alta; la aceasta varsta, ca de altfel in primii 2 ani nu exista preferinta pentru o anumita manuta, ei folosindu-si in mod egal cele doua manute; lasati copilul sa se miste cat mai mult, stimulati-l sa fie activ; puteti cere ajutorul unui kinetoterapeut care va va arata ce miscari sunt potrivite pentru copilul dumneavoastra si va va invata cum sa le efectuati si dumneavoastra; este foarte indicat inotul chiar de la varste atat de fragede insa doar in centre specializate care au dotarile si personalul necesar pentru acest tip de activitate fizica; inotul este cel mai complex sport si, indiferent de varsta le asigura copiilor o dezvoltare armonioasa.

Dezvoltarea psihica:
La 5 luni, Alex era din ce in ce mai activ, foarte jucaus, se bucura zgomotos in timpul baitei, rade in hohote, este incantat atunci cand te joci cu el  si imiti suntele.La aceasta varsta trebuie sa-i captati atentia cat mai mult, sa vorbiti cu el, sa va jucati.
Sunt indicate jucariile cat mai colorate si care emit diferite sunete ce starnesc interesul micutilor; de asemnea sunt fascinati de jocul " cucu - bau"
   O observatie ce merita a fi facuta este aceea potrivit careia foarte multi dintre bebelusi prezinta un interes pentru organele genitale; nu incercati sa-l opriti pentru ca, chiar de la aceasta varsta orice interdictie va starni si mai mult interesul copilului; baietii pot avea erectii cand sunt schimbati, in timpul baitei sau in momentul alaptarii; si la fetite sunt prezente erectiile clitoridiene insa acestea sunt mai putin remarcate. Nici una din aceste manifestari nu trebuie sa constituie motive de ingrijorare si nu sunt necesare interventii suplimentare din partea parintilor.

Alimentatia

      Majoritatea au inca 5 mese si, acestea sunt indicate a fi reprezentate in continuare de laptele de mama.Daca insa sunt alimentati artificial atunci trebuie aleasa o alta formula de lapte, adecvata varstei ( formula de continuare). Intervalul intre mese trebuie sa fie de 4 ore, pentru a pregati bebelusul pentru etapa diversificarii care va debuta incepand cu luna a 6 -a. Pe de alta parte, este in varsta la care se poate incepe diversificarea alimentatiei la cei cu probleme de greutate. Astfel pentru sugarii subponderali ( distrofici) este recomandat a se introduce cerealele special concepute pentru aceasta varsta iar pentru cei supraponderali ( paratrofici) se introduce supica de legume care treptat prin cresterea consistentei va deveni piure de legume cu adaos progresiv de carnita ( pentru detalii suplimentare va recomnd articolul " alimentatia in primul an de viata"). Evitati supraalimentarea copilasilor si fiti atenti ca, incepand cu aceasta varsta cresterea in greutate este in medie de 500 g/luna comparativ cu 750 g/luna in primele 4 luni. Pentru sugarii cu tranzit intestinal incetinit ( constipati) este recomandat in continuare consumul sucului de fructe la care treptat se poate adauga si pulpa fructului.
     Daca sugural este alimentat cu tetina, atunci este momentul ca treptat sa inlocuiti sticla cu canite speciale pentru aceasta varsta care constituie o etapa intermediara intre biberon si canile clasice; de asemenea daca bebelusul are deja dintisori, atunci acestia trebuie ingrijiti cu mare atentie ( vezi articolul " eruptia dentara"). Aveti mare grija daca copilasul bea singur din biberon ; nu-l lasati niciodata nesupravegheat deoarece daca sticla este prea plina se poate ineca iar daca adoarme, lichidul poate curge in ureche provocand infectii la acest nivel.

Somnul 

    Somnul se diferentiaza vizibil existand o alternanta a ritmului somn veghe cu perioade scurte de somn ( 1-2 ore) pe timul zilei, in rest fiind activi si plini de viata. Noaptea dorm in general fara intrerupere 10 - 11 ore; unoeri se trezesc noaptea si " povestesc" fara insa a fi necesara alimentarea lor; oricum, la aceasta varsta nu mai este recomandata alimentarea in timpul noptii; cei obisnuiti cu acest mod de alimentare se vor trezi in continuare daca pana la aceasta varsta nu au renuntat la masa de noapte. Foarte eficienta este o plimbare seara, inainte de baita si culcare. De asemenea somnul poate fi perturbat de aparitia primilor dintisori, necesitand multa rabdare si blandete pentru a trece si de acest hop.



Friday, April 15, 2011

Dezvoltarea sugarului la 4 luni!

 1.Alimentatia bebelusului.
Bebelusul va manca mai rar.
La patru luni stomacul a mai crescut, asa ca nu o sa fie nevoie sa  mai manance atat de des. De patru sau cinci ori pe zi va fi de ajuns, numai daca nu este hranit exclusiv la san si atunci va trebui sa il hranesti de pana la 8 ori pe zi. S-ar putea sa-si fi dublat greutatea de la nastere si castiga in continuare in greutate. Nu te astepata sa-si fi format deja un program regulat de hranire, mai mult atentia ii va fi atrasa de orice miscare sau zgomot si de multe ori  se va opri iar momentul alaptarii poate fi foarte frustrant. Indicat ar fi sa limitezi factorii disturbanti alaptand bebelusul intr-o camera in care sa fie liniste si sa nu va deranjeze nimeni.
Cand il asezam pe burtica, Alex isi ridica pieptul si capul sprijinindu-se in maini. Aceasta semiflotare il va ajuta sa isi intareasca muschii bratelor si sa observe mai bine lumea din jur. S-ar putea sa il vezi ajungand la perfomanta de a se intoarce pe burtica daca tu il pui pe spate. Trebuie sa il lauzi  si sa ii zambesti, va avea nevoie de incurajarile tale. Pentru ca acum se va putea misca mai mult nu trebuie sa il lasi nici o clipa neobservat fie ca e pe pat, pe masa de infasat sa pe orice alta suprafata ridicata.
Alex in aceasta perioada se joaca cu mainile si picioarele si o va face minute la rand. Erau momente  cand nu se auzea, pentru o perioada,nici un zgomot venind din camera lui si parca nu avea tot timpul nevoie de ingrijirea si atentia ta, se distreaza foarte bine singur, asa ca  te poti intoarce linistita sa citesti o carte, sa te uiti la tv, dar, sigur, nu pentru mult timp.
2.Comportamentul bebelusului
La 4 luni, Alex putea sa prinda obiectele cu mana, desi s-ar putea sa reuseasca numai dupa mai multe incercari. Atunci cand va tine ceva in mana, il va studia un moment dupa care il va baga in gura, asa ca trebuie sa te asiguri ca orice obiect pe care i-l dai va fi destul de mare pentru a nu-l putea inghiti. La aceasta varsta e posibil sa inceapa sa ii iasa si primul dinte, desi in majoritatea cazurilor acest lucru nu se intampla decat la 5-6 luni. Lui Alex inca nu i a iesit nici un dinte, desi are 6 luni jumatate.
Incurajeaza bebelusul sa se joace cu obiecte cat mai variate. Ceva de genul unui scutec curat din panza e posibil sa il tina ocupat pentru cateva minute. Da-i o zornaitoare si vei vedea cum se bucura cand aude sunetul pe care il scoate.
 La 4 luni vederea bebelusului se imbunatateste. Daca la nastere nu putea sa deosebeasca tonurile apropiate, cum ar fi rosu si oranj, acum poate sa o faca. Aceasta este explicatia ca atunci cand era mai mic prefera albul, negrul, sau contrasele puternice. Intre luna a doua si a patra va distinge nuantele similare. Probabil va incepe sa dezvolte o preferinta pentru culorile primare. Obiectele care le atrag atentia sunt jucariile colorate in galben, rosu, albastru, in orice caz culori vii, pe care le poti agata deasupra patutului, poze sau carti   colorate.

Va prefera unele persoane mai mult decat altele.
La patru luni, Alex reactiona atunci cand te ma vedea, la vocea mea si chiar la expresia fetei zambind si miscandu-si mainile si picioarele. La aceasta varsta, va incepe sa fie selectiv in privinta persoanelor pe care le place. Atunci cand este inconjurat de multe persoane necunoscute, ii va lua mai mult timp pana se va obisnui. Da-i timp sa se acomodeze atunci cand vin oameni noi sau daca ai de gand sa il lasi cu un babysitter. Atunci cand e in bratele tale si se simte in siguranta va fi fericit sa poata interactiona cu alti oameni, in special cu copii mai mari decat el.

Cum se schimba viata ta?
Pe zi ce trece, bebelusul va fi din ce in ce mai expresiv, mai activ iar tu te vei simti rasplatita pentru eforturile tale atunci cand bebelusul iti zambeste si se bucura cand te vede si cand ii vorbesti.
Cand Alex imi zambeste, eu ma topesc dup el, simt o bucurie in suflet, ceva de nedescris.

Tuesday, March 15, 2011

Dezvoltarea sugarului la 3 luni !

Nou nascutii s-au schimbat deja foarte mult, atat ca fizionomie, cat si ca dimensiuni. Bebelusul tau e o comoara, mai ales cand rade. Bucurati-va impreuna de aceste momente unice, de neuitat. Desi ti-a albit noptile, esti fericita. La aceasta varsta, putem spune ca bebelusul exploreaza lumea, este atent la imprejurimile sale. Se misca, isi exprima nemultumirea si aprobarea. El zambeste mai mult si chiar incepe sa rada.
            El vede mai bine, prin urmare este interesat sa urmareasca cu privirea. Incearca sa comunice cu dumneavoastra si grangureste din ce in ce mai mult.Ii place sa vorbiti cu el si este atent la ce ii spuneti. Mai mult decat cuvintele, el inregistreaza expresii ale fetii si tonul vocii.Este, de asemenea, sensibil la zgomot. Daca un zgomot ii atrage atentia el intoarce capul,se opreste din orice activitate si se concentreaza asupra zgomotului.
            Cum e din ce in ce mai curios, el adora sa iasa afara si sa descopere lucruri noi. Este bine ca inainte de a-l adormi sa faceti o mica plimbare.Baia de zi cu zi este un moment de relaxare si placere pentru el
.

Somn
Bebelusii si-au facut deja un program al lor de alimentatie, activitate si somn. In timpul zilei, bebelusii sunt mai activi, iar noaptea au un somn mai prelungit, de aproximativ 7-10 ore (in total dorm 14-15 ore/zi). 40% dintre ei se trezesc la ora 5 dimineata. Se recomanda pozitia pe spate pentru somn, si nu pe burta cum era impamantenit pana nu demult. Pozitia pe burta creste riscul de asfixiere si moarte subita. 

Ce stiu sa faca
Ca dezvoltare, este numita “luna de aur” pentru bebelusi. Capul devine mai rotund, buzele roze si treptat incepe sa se modifice culoarea ochilor si parului. Cand sunt pe burtica, pot sa isi ridice si sa isi tina capul singuri, aproximativ 1 minut. Unii dintre bebelusi incep “sa se tarasca” si chiar reusesc sa se intoarca pe o parte singuri. Cand sunt trasi de manute pentru a fi ridicati in fund, participa la ridicare si isi tin capul foarte bine, fara a le scapa pe spate.

Cei mai multi incep sa “pedaleze”. Culcati pe spate, dau din picioare si se bucura foarte mult de realizarea lor. Incep sa isi priveasca si se joace cu manutele care nu mai tinute inchis. Isi sug degetele, ba chiar si toata mana. Unii bebelusi isi descopera chiar si picioarele si uneori reusesc sa si le bage in gurita. Incepe coordonarea ochi-mana. Acum pot apuca un obiect (de cele mai multe ori paturica cu care sunt acoperiti) si il duc la gura. Intind mana spre jucarii stralucitoare si viu colorate, dar nu reusesc intotdeauna sa il atinga, pentru ca nu pot aprecia corect distanta.

Pentru bebelusi, varsta de 3 luni este “varsta bunei dispozitii cronice” (White). Zambesc la vederea mamei si a altor persoane apropiate. Isi recunosc mama acum si dupa aspect, nu doar dupa voce si miros. Chiuie de bucurie, se asculta si sunt incantati de sunetele lor. Se bucura si inceteaza sa planga cand vad biberonul sau sanul mamei, anticipand ca urmeaza masa.

Monday, March 7, 2011

Dezvoltarea sugarului la 2 luni !


La doua luni copilul doarme inca foarte mult, dar, probabil, un pic diferit. Intr-adevar, el a inceput sa isi gaseasca ritmul fiziologic totusi perioadele de somn sunt lungi. La aceasta varsta el incepe sa dea un ragaz parintilor in timpul noptii.
Schimbarea copilul este vizibila de la o zi la alta. Este din ce in ce mai atent la imprejurimile sale si incearca sa comunice. Aceasta este perioada de timp a primului “zambet real ", care nu este automat, ci se adreseaza unei persoane sau unui obiect.               Incepe de asemenea sa grangureasca. Este important sa vorbiti cu copilul, deoarece astfel se pune bazele vorbirii, care se dezvolta in cateva luni. Vorbiti cu el, jucati-va cu el, lasati-l sa exploreze imprejurimile sale.Nu ezitati sa va plimbati pentru ca ii place sa invete lucruri noi. Copilului ii place ca programul sau zilnic sa fie bine organizat si aceleasi persoane sa aiba grija de el. Acest lucru ii permite sa se simta in siguranta.
               Progresul motor este, de asemenea, impresionant. Daca este tinut culcat sau in picioare, el tine capul timp de cateva secunde. El incepe sa piarda reflexul de mers automat. Daca sta pe spate,copilul va desface picioare,deschide mainile,iar ,daca i se da un obiect, este capabil sa il tina cateva momente.
La aceasta varsta, vederea lui au inceput sa fie mai dezvoltata. Recunoaste clar chipurile parintilor lui.
          Pentru a face toate aceste progrese, copilul trebuie sa prinda forta. Mananca mai mult,dar mai rar. Copilul cere sa manance la fiecare patru ore in timpul zilei si la fiecare cinci ore pe timp de noapte.In cazul in care este hranit artificial (cu lapte praf) are nevoie de cinci-sapte mese pe zi, in medie, 150 ml. Amintiti-va sa curatati biberoanele si sa le sterilizati inainte de refolosire. Aveti posibilitatea sa le pregatiti din timp, cu conditia ca acestea sa fie pastrate in frigider, dar nu mai mult de o zi. Daca copilul nu a terminat biberonul nu se tine pentru urmatoarea masa,ci se prepara altul.
        In timpul celei de-a doua vizite, medicul se va asigura ca copilul creste normal si va   masura: inaltimea, greutatea si circumferinta capului(perimetrul cranian) al copilului. Probabil va va pune intrebari pentru a vedea cum evolueaza zi de zi. Astfel, se va asigura ca aude si vede bine si ca face progrese.
       La varsta de doua luni se fac o serie de vaccinuri:
- DTP care asigura protectie impotriva difteriei, tetanosului si infectiei cu Pertussis
- VPOT- protejeaza impotriva poliomielitei
- vaccin anti-Haemophilis influenzae b, care protejeaza impotriva meningitei, laringitei, pneumoniei
- vaccin anti –hepatita B
- BCG(+/-) care asigura protectie impotriva tuberculozei .
       Aceste vaccinari poate provoca unele reactii minore, cum ar fi febra. Nu va faceti griji, este destul de normal. Acest lucru dovedeste ca organismul reactioneaza la vaccin si dezvolta sistemul imunitar. Asigurati-va ca temperatura nu depaseste 39.5 ° C si dati-i un paracetamol. Vaccinurile, de asemenea ,pot provoca reactii la nivelul pielii. Din nou, nu intrati in panica in cazul in care acestea nu sunt importante si daca nu persista mai mult de cateva zile. Cu toate acestea, unii copii pot avea reactii alergice la anumite componente din vaccin. Daca observati ca copilul dumneavoastra dezvolta o eruptie cutanata, are dificultati de respiratie sau frecventa cardiaca mare, adresati-va medicului dumneavoastra.

Dezvoltarea sugarului de la 1 luna la 2 luni !

Prima luna este cea in care sarbatoriti noul venit si totodata il puteti privi fata in fata. Nu e nici o indoiala ca sunteti obosita, inca in dureri, tensiune si emotii, dar odata cu inceperea alaptatului, cu schimbatul noului nascut veti incepe sa descoperiti in el lucruri minunate.
Din momentul nasterii si pana implineste o luna, copilasul doarme 16 ore pe zi si alte 6 ore se straduieste sa manance. Se uita fix la obiectele apropiate, dar inca nu le poate urmari cu privirea. Cel mai fascinant lucru e si cel mai evident: creste vazand cu ochii.

Dezvoltarea psihomotorie

Voinicelul isi intoarce capsorul dintr-o parte in alta cand sta intins pe spate. Muschii gatului nu sunt bine dezvoltati, asa ca nu isi poate sustine singur capul, dar daca sta pe burtica il ridica pentru cateva secunde.Alex isi tinea destul de bine capul, chiar rudele erau  surprinse de cat este de stabil pentru varsta lui.
Culcat pe spate, bebelusul are inca tentinda de a sta indoit. Cu fiecare saptamana incepe sa stea tot mai intins.Pedaleaza cand cu un picior cand cu altul, rareori concomitent cu amandoua.Capul are tendinta sa stea inclinat de partea membrelor intinse.Numai spre sfarsitul lunii a doua, sugarul culcat pe spate sta intr-o pozitie simetrica si incepe sa pedaleze concomitent cu ambele picioare.
Asezat pe burta, bebita nu sta indoit , ci sta cu toracele intins, cu capul ridicat nu prea sus.

Dezvoltarea senzoriala

Bebita diferentiaza vocea ta de alte sunete. Daca e suparat si te aude vorbind, se linisteste ca prin minune. Focalizeaza din ce in ce mai bine obiectele, dar nu la distante mai mari de 30 cm. Pupilele nu sunt inca dezvoltate, asa ca marginile campului vizual sunt cam incetosate. Incepe sa distinga tot mai multe culori si este atras de formele bine conturate. Spre sfarsitul lunii te urmareste cu ochisorii. Dar nu pentru mult timp.
          Este necesar ca preocuparea mamei sa fie concentrate asupra sugarului, care are nevoie de ingrijire, mai ales din partea mamei.Numai asa se vor obisnui si se vor recunoaste reciproc.Cresterea in greutate si in lungime este cea mai accelerata in lunile a II a si a III a de viata.La 6-8 saptamani, bebelusul zambeste pentru prima data.
Organizarea zilei
         Plimbarile se fac in functie de anotimp:vara intre prima si a doua masa, iar dupa amiaza-spre seara.Iarna prima iesire va fi dupa ora 10 sau chiar 11,iar dupa-amiaza in jurul orei 15.Baia se va face in jurul orei 20, in niciun caz dupa orele 22.
Inca din prima luna, bebelusul trebuie sa i se administreze picaturi de Vigantol(vitamina D3),cate 2 picaturi pe zi, pentru prevenirea rahitismului.
        Vigantol Oil se administreaza zilnic din a doua saptamana de viata pana la varsta de un an. In al doilea an de viata se recomanda continuarea administrarii de Vigantol Oil, in special in timpul lunilor de iarna. Picaturile se administreaza intr-o lingurita cu lapte sau impreuna cu alimente luate cu lingurita. Daca picaturile sunt adaugate intr-o sticla sau in alimente luate cu lingurita se va avea grja ca alimentul sa fie consumat in intregime, pentru ca altfel nu este ingerata doza completa.
       
De asemenea, eu ii dau lui Alex calciu gloconic 10 zile pe luna cate 5 ml.